Bezig met laden...

Logboek

Feedback van de Taskforce Lichte Luchtvaart ivm de corona maatregelen in Belgie

Feedback van de Taskforce Lichte Luchtvaart ivm de corona maatregelen in Belgie

Deze ochtend heeft de Taskforce Lichte Luchtvaart, die de Belgische minister van Mobiliteit, Bellot, adviseert in de exit-maatregelen rond Covid-19, een opvolgingsvergadering gehouden over de status van de versoepeling van de corona-maatregelen.

Op vraag van een aantal lezers hadden wij een aantal vragen doorgespeeld aan de Taskforce, via de voorzitter van de VVMV, BFL. We kregen intussen ook de antwoorden die we hierbij plaatsen.

 1. VRAAG: Een aantal helikopters zijn gebaseerd op private helihavens die niet beschikken over een brandstofinstallatie. Volgens de NOTAM mogen deze helikopters alleen lokaal vliegen, d.w.z. opstijgen en landen op dezelfde plaats. Mogen deze helikopters landen en opstijgen op een andere luchthaven of helihaven waar ze kunnen tanken en terugvliegen naar hun basis? 
  • Ja, helikopters mogen gaan tanken op een vliegveld buiten hun home-base wanneer ze zelf geen brandstofopslag hebben.
  • Let wel op!  Dragen van masker & handschoenen verplicht, ook in de helikopter. Aanwijzingen Covid-19 strikt naleven op het vliegveld waar u gaat tanken. PPR (prior permission required) van de plaats waar men gaat tanken! 
 2. VRAAG: Mogen helikopters, gebaseerd op luchthavens met een CTR, ook lokaal VFR vliegen?
 3. VRAAG: Mag men een helikopter in VFR repatriëren uit het buitenland na een onderhoud?
  • Vluchten van een naar het buitenland onder IFR zijn toegestaan, maar in VFR (nog) niet.
  • België is in overleg met zijn buurlanden over bordercrossing, een oplossing staat in het vooruitzicht, maar er is nog geen datum hiervoor. 

Er is een VRAAG van de Taskforce Lichte Luchtvaart in verband met CONTACT-TRACING.

 • Aan de piloten wordt gevraagd om bij iedere vlucht of contact in verband met de luchtvaart een lijst op te maken met alle personen met wie u in contact bent gekomen. Dit om in geval van besmetting de nodige stappen vlot te kunnen doen. Het zal bijdragen aan een sneller volledig functioneren van de lichte luchtvaart. Hou op de lijst de namen bij van de persoon, eventueel zijn functie en GSM nummer. Hou het lijstje gedurende 3 à 4 maanden bij en als er geen besmettingen zijn vastgesteld mag u dit vernietigen.  

Tot zover de feedback van de Taskforce Lichte Luchtvaart en met dank aan de voorzitter van de VVMW (Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs). We houden u op de hoogte van de eventuele evolutie in de Covid-19 maatregelen. U kunt ons ook steeds uw vragen doorsturen, wij zorgen ervoor dat ze bij de Taskforce terecht komen.    

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *