Bezig met laden...

Logboek

FLASH: NL Defensie koopt 14 Airbus H225M helikopters

FLASH: NL Defensie koopt 14 Airbus H225M helikopters

De Nederlandse Defensie schaft 14 nieuwe helikopters aan voor speciale operaties. De toestellen zullen de Cougar-transporthelikopters vervangen. Dat gebeurt volgens de huidige planning vanaf begin 2028. Dat schreef staatssecretaris Christophe van der Maat gisteren in een brief aan de Nederlandse Kamer.

De aanschaf is een van de maatregelen waarmee Defensie een squadron van het DHC (Defensie Helikopter Commando) ombouwt tot Special Operations Force (SOF). Het versterken van SOF-capaciteit voor operaties op land en op zee is een speerpunt uit de vorig jaar verschenen Defensienota.

De nieuwe helikopters zijn van het type Airbus H225M Caracal. Deze voldoen aan de gestelde eisen. Defensie koopt ze bij de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Net als de Cougars krijgen de toestellen Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis.

Inbegrepen bij de aanschaf is een nieuwe missie-uitrusting voor de helikopters. Ook tijdelijke simulatiecapaciteit voor opleiding en training valt binnen het project.

 

Airbus H225M

Als het meest recente en geavanceerde lid van de militaire Super Puma/Cougar-familie van Airbus, heeft de 11-metrische ton H225M zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid bewezen in gevechtsomstandigheden en crisisgebieden, waaronder Libanon, Afghanistan, Tsjaad, Ivoorkust, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië en Mali, terwijl ze ook operaties onder leiding van de NAVO in Libië ondersteunen.

De H225M wordt gebruikt door Frankrijk, Brazilië, Mexico, Maleisië, Indonesië, Koeweit, Singapore en Thailand.

 • Specificaties:
  • Capaciteit: 31 militairen (incl. bemanning)
  • MTOW: 11 ton (maximaal startgewicht)
  • Nuttige lading: 5.250 kg
  • Turbines: 2 x Safran Makila 2A1
  • Maximum range: 920 km (of 4u 30min)
  • Maximumsnelheid: 324 km/u
  • Kruissnelheid: 262 km/u
  • Klik hier voor de H225M brochure

 

Cougars 27 jaar in dienst

De Cougar-helikopters zijn al 27 jaar in dienst bij Defensie, onder meer voor het vervoer van troepen, materieel en voor gewondentransport. Een aantal opereert ook als boordhelikopter vanaf marineschepen. De militaire organisatie zet de toestellen daarnaast ook in als blushelikopter. Dan hangt er een flexibele waterzak (bambi-bucket) onder het toestel.

Een grote tussentijdse opknapbeurt kreeg de Cougar-vloot nooit. Dat had onder meer te maken met veranderende inzichten over het in gebruik houden van het toestel. Wel loopt er momenteel een upgrade-project. Dat verlengt de operationele levensduur van de huidige 12 Cougars tot 2030.

Foto's van de H225M Caracal © NL Defensie

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *