Bezig met laden...

Logboek

Bell 525: voor wanneer?? een update

Bell 525: voor wanneer?? een update

Het is weer wat stil geweest rondom de Bell 525 en diens certificatie. Alhoewel Bell reeds een vloot van 4 Bell 525 helikopters heeft vliegen kan of wil het zich niet meer vastpinnen op een datum voor het verkrijgen van de FAA-certificatie. Bij de aankondiging van de Bell 525 in 2012 werd de datum van 2015 voor de certificatie vooropgesteld. We zijn intussen 5 jaar verder... en de vloot heeft reeds 1.500 vlieguren geboekt.

Zoals we vroeger reeds schreven heeft Bell in 2016 het eerste prototype (P1) verloren in een fataal ongeval waarbij de twee testpiloten het leven lieten. Dit voorval stopte de vliegtesten gedurende 12 maanden.

Of het nu voorzichtigheid is of de wetenschap dat er nog een paar problemen moeten worden opgelost konden we niet te weten komen maar het ziet er naar uit dat de Bell 525 niet de eerste gecertificeerde burgerhelikopter zal zijn met een fly-by-wire besturing. Volgens onze inschatting (en we zijn graag verkeer...) zal de Airbus H160 in de komende maanden zijn EASA-certificatie bekomen. We verwachten hier meer nieuws gedurende de HAI Heli-Expo eind deze maand.

Toch is de Bell 525 een knappe medium helikopter met veel moderne technologie en de fly-by-wire besturing.

  • 2 x General Electric GE CT7-2F1 turbines (gecertificeerd in 2019)
  • Garmin G5000H glass cockpit (certificatie planning juni 2020)
  • range: 500 NM
  • max. kruissnelheid: 160 Kts
  • 5 rotorbladen
  • in offshore olie&gas configuratie: 16 passagiers en 2 piloten
  • autorotatie: automatisch in de juiste configuratie plaatsen
  • overzicht van de specificatie's - klik hier 

Het is ons niet duidelijk waarom de certificatie nu zolang duurt. Anderzijds is het ook geen helikopter die Bell, gezien de zwakte van de olie&gas offshore transporten, dringend nodig heeft in zijn portfolio. Commercieel zoekt Bell nu ook oplossingen om het toestel in de SAR 'search & rescue) wereld te verkopen. Als directe concurrent van de Airbus H175 kan de Bell 525 niet direct een grote markt gaan kapen; ook de verkoop van de Airbus H175 is vrij beperkt voor het ogenblik.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Hieronder video van de Bell 525 bij een testvlucht afgelopen zomer

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *