Bezig met laden...

Logboek

Luxemburg twijfelt nog om samen met Belgie drie NH-90's te kopen

Luxemburg twijfelt nog om samen met Belgie drie NH-90's te kopen

In maart 2018 ondertekenden de defensieministers van Luxemburg en België een intentieverklaring voor de aankoop door het Groot-Hertogdom Luxemburg van drie NH-90 helikopters, twee van het type NH-90 TTH en een van het type NH-90 NFH. De levering ervan was voorzien in 2022 of iets later. 

De drie helikopters zouden worden beheerd door het Belgisch leger die ook zou instaan voor het onderhoud van de toestellen. In de tussentijd tot de Luxemburgse piloten hun opleiding achter de rug hadden zouden Belgische piloten hun FOC (full operational capabilities) kunnen bereiken.

Een en ander blijkt nu niet zo definitief te zijn aan de Luxemburgse kant. Daar lijkt het dossier na de intentieverklaring niet veel verder te zijn geëvolueerd. Volksvertegenwoordiger en oud-legerofficier Fernand Kartheiser stelde de Luxemburgse minister van Defensie François Bausch specifiek de vraag naar de status van het project.

De minister zei dat het project nog wordt bestudeerd. Hij benadrukte dat onder andere België de upgrade van de NH-90 helikopters naar Standard 2 onderzoekt. " De exacte bijdrage van Luxemburg aan het programma hangt af van de conclusies van deze studie ”, vertelde de minister. 

Mocht Luxemburg uit het NH-90 project stappen dan is het bijna niet mogelijk voor de Belgische defensie om het FOC-niveau te kunnen bereiken voor zowel SAR-missies (Search and Rescue) als MAR-missies (marine). Het zou de Belgische Luchtmacht de facto verplichten om een extra NH-90 versie NFH te kopen. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd... 

Video copyright: MOD Duitsland 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *