Bezig met laden...

Logboek

1e nieuwe CH-47F Chinook Block II gaat eindmontage in

1e nieuwe CH-47F Chinook Block II gaat eindmontage in

De eerste in productie genomen CH-47F Block II Chinook-helikopter bestemd voor het Amerikaanse leger heeft de laatste assemblagefase van de productie bereikt.

De eindmontage is de laatste stap in de productie voordat de helikopter aan het Amerikaanse leger wordt geleverd. Dit is de eerste van vele CH-47F Block II-helikopters, de nieuwste variant van de vertrouwde Chinook-helikopterserie.

Met de nieuwste Block II-variant kan de Chinook verder vliegen en meer optillen. CH-47F Block II Lot 1, dat in september 2021 onder contract ging, begon met de productie in april 2022.

Het Amerikaanse leger contracteerde Boeing in september 2022 om twee extra CH-47F Chinooks te leveren als onderdeel van Lot 2, waardoor het totale aantal helikopters van het nieuwe type onder contract tot zes groeide. Het Amerikaans congres heeft intussen reeds toestemming gegeven voor $ 177 miljoen voor Lot 3-helikopters en $ 23 miljoen voor Lot 4.

De eerste CH-47F Block II-helikopter uit de serieproductie wordt begin 2024 geleverd.

Over de Chinook CH-47F Block II

De CH-47F Block II heeft een aantal upgrades vooral op gebied van de snelheid en het laadvermogen in vergelijking met de huidige Chinook CH-47F maar de nieuwe geavanceerde ACRB, Advanced Chinook Rotor Blades, wil het leger vooralsnog niet hebben. De ACRB's veroorzaakten in de testen te veel trillingen en 'stall' problemen in de achterste rotor.

De Block II uitvoering van de Chinook CH-47F kreeg een versterkt aandrijfsysteem om het extra vermogen van de turbines naar de rotoren te brengen. Dit resulteerde in meer lift en meer vliegvermogen. De Chinook kan nu meer tillen, op hogere hoogte vliegen en dit bij hogere temperaturen. De brandstoftanks werden aangepast en de Chinook kreeg een verbeterde, lichtere romp.  

In cijfers:

  • MTOW - Maximum brutogewicht wordt 54.000 lbs is nu 50.000 lbs
  • 8% meer vliegafstand
  • 10% meer vermogen
  • Rotorkop kan meer vermogen verwerken
  • Kan 100 gallon meer brandstof meenemen
  • En ook een verbeterde avionics. 

Foto & news © Boeing Defense

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *