Bezig met laden...

Logboek

Skyryse: een FlightOS voor alle helikopters? ... een vervolgverhaal van Mark Groden

Skyryse: een FlightOS voor alle helikopters? ... een vervolgverhaal van Mark Groden

In februari 2020 kwam Mark Groden, CEO van SkyRyse, uit de anonimiteit met zijn FlightOS.

FlightOS wil het Windows worden van de helikopter. Een universeel vliegsysteem (flight operating systeem) om een helikopter met of zonder piloot te laten vliegen. Het straffe van de FlightOS is dat de software in zowat elke helikopter kan worden ingebouwd waardoor het vliegen met verschillende helikopters eenvoudiger wordt.

Is dit een illusie, een droom van Mark Groden, CEO van Skyryse? Of is er een kans dat FlightOS straks zowel in de Airbus helikopters als in de Leonardo helikopters is ingebouwd? Als het van Groden afhangt is dit een realiteit. Op deze manier kunnen de helikopterfabrikanten zich concentreren op het optimaliseren van de vliegeigenschappen en het ontwikkelen van nieuwe helikopters. Net zoals de PC- en laptopfabrikanten zich bezighouden met het hardware en het operating systeem overlaten aan Microsoft Windows of Linux.

Hij bewees dit door de FlightOS in een Robinson R44 in te bouwen en deze eenvoudigweg te laten besturen door onervaren medewerkers van zijn bedrijf. Onderstaande video toont hoe een medewerker van de personeelsdienst en een administratieve medewerker in enkele uren aangeleerd worden om met een Robinson R44 te vliegen via de FlightOS.

Op dezelfde manier zouden piloten ook snel met allerlei andere helikopters kunnen vliegen en een dergelijk systeem zou volgens Groden bijdragen aan een verhoogde vliegveiligheid. Meer nog CEO Mark Groden heeft het systeem zodanig laten ontwikkelen dat het autonoom vliegen van een helikopters met FlightOS aan boord zonder meer mogelijk is. 

De simpele interface van het eerste universele fly-by-wire vliegcontrole systeem neemt een groot deel van de werklast van de piloot over en geeft de piloot meer tijd om zich bezig te houden met de belangrijke beslissingen van zijn missie. 

En Groden ziet ook een plaats voor zijn FlightOS in de vliegende stadtaxi. Hij gelooft niet dat je een volledig nieuw toestel moet bouwen om dit mogelijk te maken maar kan met FlightOS elke bestaande helikopter autonoom en gecertificeerd laten vliegen. Groden voorspelt ook dat de certificatie van deze nieuwe toestellen zoals EHang of Lilium en zovele anderen nog lang zal duren. 

In onderstaande video leer je Skyryse CEO, Mark Groden, en CTO Gonzalo Rey kennen. Ze leiden u rond in het Skyryse Engineering Lab in Hawthorne, CA, het laboratorium waar een team van luchtvaartexperten hun innovatie's ontwikkelen en uittesten. Sinds 2016 heeft Skyryse een aantal technologieën ontwikkeld die het vliegen automatiseren. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *