Bezig met laden...

Logboek

Op bezoek bij... NLR deel 2 - Op naar een Europese Tilitrotor

Op bezoek bij... NLR deel 2 - Op naar een Europese Tilitrotor

Zoals we in ons vorig artikel over de NLR schreven heeft de NLR Rotorcraft-afdeling unieke expertise op het vlak van helikopters, eVTOL, drones maar ook op het vlak van tiltrotors. 

Tiltrotors hebben sinds de V-22 Osprey altijd een heel speciale plaats in het Rotorcraft-wereldje ingenomen. Met de snelheid van een vliegtuig en het verticaal opstijgen en landen van een helikopter verenigt de tiltrotor 'the best of both worlds'. Maar de combinatie van deze beide toestellen is geen sinecure zodat slechts beperkte expertise en kennis over dit platform beschikbaar is. Deze hoogtechnologische kennis is bij NLR aanwezig, hier een voorbeeld.    

Het ATTILA-project is gericht op het ontwerp, de fabricage en het testen van een geavanceerd testbed voor aero-elastische windtunneltesten van tiltrotors.

Tiltrotors, die zweven als helikopters, kunnen wervel-fladderen ervaren. Gekenmerkt door sterk gekoppelde vleugel-rotortrillingen, kan deze aero-elastische instabiliteit de maximale snelheid van het vliegtuig beperken. Om de werking van dergelijke tiltrotors te verbeteren, zal het door de EU gefinancierde ATTILA-project een geavanceerd testbed ontwikkelen voor aeroelastische windtunneltesten.

Het project heeft de kritische ontwerpbeoordeling doorstaan en is een samenwerking tussen de Italiaanse universiteit Politecnico di Milano, DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), DNW (German-Dutch Wind Tunnels), PhotonFirst, Leonardo Helicopters en NLR in Nederland, waarbij NLR het hoofdonderzoeksteam en de coördinatie levert.

Het testbed zal bestaan uit een aero-elastisch geschaalde vrijdragende halve vleugel met een aangedreven gondel-proprotorsysteem dat representatief is voor het volledige ontwerp van de volgende generatie civiele tiltrotor (NGCTR) van Leonardo. Deze technologie-demonstrator zal eerst worden onderworpen aan een wind-on shakedown-test in DNW, de Duits-Nederlandse windtunnels onder omstandigheden op schaal van Froude. 

Het ontwerp is het resultaat van twee en een half jaar inspanning om de gewenste flutterkarakteristieken, proprotorstabiliteit en structurele belastings-limieten in evenwicht te brengen. De tests bij de Duits-Nederlandse windtunnels staan gepland voor 2023. De grote sprong voorwaarts die dit Europese project hiermee maakt, is mede te danken aan de expertise van NLR-technici.

De voorgestelde testcampagne biedt de hoogst mogelijke getrouwe experimentele demonstratie van de wervelflutterkarakteristieken van de NGCTR-TD (Next Generation Civil Tiltrotor) voorafgaand aan hogesnelheidsvluchttesten in 2024-2025.

Foto's © NLR Rotorcraft - met onze dank

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *