Bezig met laden...

Logboek

US Army stelt de belangrijke FLRAA-beslissing uit

US Army stelt de belangrijke FLRAA-beslissing uit

Een van de belangrijkste beslissingen van het Amerikaanse FVL (Future Vertical Lift) programma is de keuze van de winnaar in de FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) competitie. Met de keuze voor de vervanger van de succesvolle Sikorsky UH-60 Black Hawk wordt de nieuwe FLRAA-helikopter voor tientallen jaren de hoeksteen van de US Army.

De US Army heeft 2.275 Black Hawk helikopters in dienst, die over de komende decennia allemaal moeten worden vervangen. Laat ons aannemen dat de multi-missie FLRAA-helikopters slechts 75% van de Black Hawk moeten vervangen dan ben je nog bij 1.700 FLRAA helikopters voor een totale aanschafprijs van ongeveer $90 miljard. Een reuzenorder voor de helikopterindustrie waarbij dan in de 30 jaar na de indiensstelling nog eens 2,5x de aanschafwaarde moet worden gerekend aan twee upgrades en onderhoudskosten. Alles samen een economische waarde van meer dan $ 300 miljard. 

De Amerikaanse onderminister van Defensie voor aankoop, logistiek en technologie, Doug Bush zei in een getuigenis voor het Congres in mei 2022 dat zijn dienst ernaar streefde het UH-60 Black Hawk-vervangingscontract in september 2022 toe te kennen. Maar intussen moest Bush zijn tijdslijn aanpassen en heeft hij bevestigd dat de keuze veeleer eind 2022 zal worden bekend gemaakt worden.

De Defensie onderminister zei dat de selectieautoriteit er moeten voor zorgen dat aan alle eisen van het leger voor dit platform wordt voldaan.  “Dat is het belangrijkste. We moeten die beslissing goed krijgen. En ik ben ervan overtuigd dat we een selectieautoriteit hebben die dat goed zal doen. Een paar weken vertraging is in deze niet van belang.” aldus nog Doug Bush.

Bell Textron en een Sikorsky-Boeing-team strijden tegen elkaar voor het FLRAA-contract. Bell en Sikorsky-Boeing boden twee totaal verschillende ontwerpen aan voor de FLRAA-wedstrijd. Bell biedt zijn V-280 Valor tiltrotor-helikopter aan, terwijl het voorstel van Sikorsky-Boeing zijn SB>1 Defiant X is, met coaxiale rotors.

Overigens staan Sikorsky en Bell staan ook lijnrecht tegenover elkaar voor de toekomstige aanvalsverkenningsvliegtuigen van het leger (FARA-programma) het tweede onderdeel van het FVL-programma.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *