Bezig met laden...

Logboek

Stijgende militaire interesse voor helikopter - drone combinaties

Stijgende militaire interesse voor helikopter - drone combinaties

Teamwerk tussen bemande en onbemande militaire toestellen is in de laatste jaren een nieuws aspect geworden in de moderne wapenwedloop. Onbemande drones zijn reeds gemeengoed in de oorlogvoering maar een intelligente samenwerking met helikopters maakt een aantal operaties makkelijker, doeltreffender of veiliger.

Het concept 'teaming' wordt nu uitgetest in een gans aantal situaties waaronder:

  • een verkenningshelikopter stuurt een aantal onbemande drones aan die op korte tijd een veel grotere oppervlakte kunnen onderzoeken, waarbij de helikopter als commandopost fungeert en verdere acties onderneemt en info analyseert
  • een marine verkenningshelikopter laat zijn team drones boven zee de einder opzoeken en beelden doorsturen
  • een aanvalshelikopter gaat met een team drones aanvallen en kan drones met munitie in kamikaze-mode doelen aanvallen    
  • de teaming tussen helikopter en onbemande drones maakt de helikopteroperatie veiliger ook al omdat drones makkelijker onder de radar kunnen vliegen en geen mensenlevens op het spel zetten

De toepassingen staan nog in hun kinderschoenen maar het is duidelijk dat deze 'teaming' snel vooruitgang zal boeken en de markt voor kleinere militaire drones snel zal vergroten.

Recent hebben KAI (Korea Aerospace Industries) en IAI (Israël Aerospace Industries) een MOU (memorandum of understanding) ondertekend voor de ontwikkeling van een 'teaming' model voor drones voor het Zuid-Koreaans leger. Het project is net opgestart en zal ongeveer 5 jaar duren. Bedoeling is om de LAH (light armed ) helikopter van KAI uit te rusten met een MUM-T (manned / unmanned teaming) systeem.

Het doel van dit 'teaming' model is volgens Koreaanse bronnen de lichte gevechtshelikopter LAH van KAI de mogelijkheid te bieden om gewapende drones te lanceren naar vijandelijke doelen zonder dat ze zelf in de gevarenzone moeten komen.  Eerste 'teaming' testvluchten zouden nog in 2022 worden uitgevoerd. De KAI LAH is voorzien om in 2023 aan het Koreaans leger te worden uitgeleverd. Deze vliegende munitiedrones krijgen intussen de bijnaam 'kamikaze' drones.

IAI heeft begin februari 2021 reeds een aantal contracten aangekondigd waar ze haar Rotem munitiedrones zal verkopen aan niet-nader genoemde Aziatische landen. Het bedrijf wenste geen nadere details geven over deze aankondigingen of over de samenwerking met het Koreaanse KAI.

Ook verschillende andere landen zoals de US en de UK hebben reeds projecten op stapel staan waarbij de Apache AH-64E software is voorzien om een aantal intelligente verkenningsdrones of munitiedrones aan te sturen.

Het is duidelijk dat de onbemande militaire drone een nieuwe dimensie krijgt door de MUM-T systemen. Wij blijven deze ontwikkeling op de voet volgen.

Foto & video van de munitiedrone Rotem: copyrights IAI

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *