Bezig met laden...

Logboek

Een jaar geleden namen we afscheid van de Seaking

Een jaar geleden namen we afscheid van de Seaking

Eén jaar geleden nam de Seaking definitief afscheid na 43 jaar trouwe dienst en vloog een allerlaatste keer over onze kust. 

Het was een meer dan bewogen afscheid van een monument. De afscheidsvlucht van de Seaking RS-05 langs de verschillende kustgemeenten had alles weg van een staatbegrafenis: burgemeesters en politici, militairen, duizenden fans, horden pers en fotografen, en veel tranen. 

Op het strand van elke kustgemeente werd een beachvlag gepland met daarop het palmares van de vijf Belgische Seakings:

  • 60.000 vlieguren
  • 3.309 reddingsacties
  • 1.757 geredde personen
  • 43 jaar ononderbroken dienst.

Vooral in Koksijde, de thuishaven van de Seakings, was het afscheid zeer emotioneel. Na zovele jaren was de helikopter met de rode neus een icoon geworden in de gemeente en de allerlaatste vlucht was dan ook het einde van het tijdperk van 'de oude dame'. Koksijde kocht gisteren de Seaking RS-03 om deze als aandenken te plaatsen in de omgeving van de helikopterbasis. Burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, hoopt zelfs om een museum te kunnen inrichten over de geschiedenis van de Seaking en de luchtmachtbasis Koksijde.

Nu een jaar later willen we nog eens herinneren aan deze vaste waarde in onze kustreddingsdienst. Maar de die-hard Seaking-fans kunnen met dit afscheid niet leven en blijven dromen van het leven na de dood. Maar wat begon als een droom werd al snel een idee, het idee werd een actieplan en het plan een project.

Op 20 december 2019 kwamen we te weten dat Brecht Vandecasteele, een medewerker van de helikopterbasis Koksijde, samen met de Engelse charity, Historic Helicopters, een bod gedaan hebben op de Sea King M48 RS-04.

Het idee is om onder de hoede van het Britse Historic Helicopters de Seaking RS-04 luchtwaardig te houden en deze op Belgische luchtvaart-evenementen te laten vliegen. Natuurlijk is het project nog geen werkelijkheid zolang het Belgisch leger het bod niet aanvaard heeft! Dus moeten we nog even duimen en wachten tot het verlossende antwoord uit het hoofdkwartier van de Luchtmacht komt!

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Hier een schitterende fotoreportage van de Seaking

Foto copyrights: Tom Buysse

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *