Bezig met laden...

Logboek

Poetin kwaad - Russian Helicopters leverde 4 HEMS helikopters

Poetin kwaad - Russian Helicopters leverde 4 HEMS helikopters

Vorige week zagen we een kwade Russische president Poetin in een regeringsdiscussie met vicepremier Denis Manturov over de vertragingen bij de bouw en de leveringen van oorlogsmaterieel voor de Russische troepen in Oekraïne. Manturov kreeg een publieke uitbrander en 30 dagen om de problemen op te lossen.

Denis Manturov, is vicepremier en minister van Industrie en Handel van de Russische Federatie sinds 2012. Manturov is helemaal geen onbekende in de helikopterindustrie, tussen 1998 en 2000 was hij adjunct-directeur generaal van helikopterfabriek Ulan-Ude Aviation (Mi-8T, Mi-171), en nadien tot 2001 was hij verkoopdirecteur van Mil Moscow Helicopters. Hij is nog altijd sterk betrokken bij de activiteiten van Russian Helicopters en van moederbedrijf Rostec, de grootste fabrikant van militaire uitrusting van Rusland. 

Toen in augustus 2022 de oorlog in Oekraïne niet lekker liep voor de Russen gaf Poetin aan vicepremier Manturov ook alle bevoegdheden als hoofd van de Russische wapenindustrie. Als we de kwade Poetin mogen geloven (en wie doet dit niet...) heeft Manturov er in de afgelopen vijf maanden weinig van gebakken. Als getrouwe van Rostec CEO Sergey Chemezov, heeft Manturov te lang vertrouwd op Rostec om het probleem op te lossen en zit hij nu in de spotlights van Poetin en de legerleiding.

Nu is het niet makkelijk om snel gesofisticeerde militaire uitrusting naar het slagveld te sturen omdat de Russische oorlogsfabrieken voor hightech te rade moeten gaan bij Westerse bedrijven en deze door de Westerse sancties Rusland niet meer willen bevoorraden. De job van Manturov (foto) is dus duidelijk niet zo makkelijk en de vraag blijft of hij binnen de 30 dagen überhaupt iets zal kunnen veranderen. 

Het moet Poetin ook al niet gelukkig stemmen dat Russian Helicopters, in plaats van volle gas militaire helikopters te bouwen nog steeds civiele helikopters uitlevert. In de afgelopen twee maanden heeft Russian Helicopters reeds een zevental Mi-8MTV-1 helikopters uitgeleverd voor HEMS-operaties aan de Russische Nationale Luchtambulancediensten (NSSA).

Nu werkt Russian Helicopters ook aan een order van 26 Mi-8MTV-1 helikopters voor KrasAvia in Krasnoyarsk onder een contract met State Transport Leasing Company (GTLK). En al dat terwijl de Russen tussen de 70 en 270 helikopters (afhankelijk van de bronnen) verloren zijn in hun Oekraïense oorlog en dringend hun oorlogsarsenaal moeten bijvullen.        

Of Manturov dit als vicepremier zal 'overleven' is natuurlijk de vraag...

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *