Bezig met laden...

Logboek

Confined Area: spannend maar geen foutmarge

Confined Area: spannend maar geen foutmarge

In de 'Spotlight on HAI Safety' van deze maand legt Matt Goertz, operationeel directeur bij Trans Aero Helicopters, uit hoe operaties in besloten ruimtes een gevaarlijk kleine foutmarge hebben, waardoor piloten de prestatiebeperkingen van hun helikopter zorgvuldig moeten kennen en berekenen. De extra tijd die je neemt, legt Matt uit, kan je leven redden.

Gevaren van operaties in 'confined area's' 

Landingen in besloten gebieden spelen dikwijls een cruciale rol bij helikopteroperaties zeker bij militaire. Maar deze manoeuvres zijn weliswaar noodzakelijk, maar brengen aanzienlijke risico's en gevaren met zich mee die een zorgvuldige voorbereiding en een scherp besef van potentiële risico's vereisen. Het is belangrijk om de beste praktijken te volgen voor het uitvoeren van landingen in besloten ruimtes, omdat deze specifieke gevaren aanpakken en inzichten bieden om de veiligheid te vergroten.

Evalueer het volgende wanneer u uw hoge en lage verkenning uitvoert (recce)

  • Energiebeheer: Evalueer voordat u een landing in een besloten ruimte probeert, uw vermogen voor het vliegen zowel in als uit het grondeffect. Dit is een fundamentele overweging om een gecontroleerde en veilige afdaling en landing te garanderen.
  • Obstakelbeoordeling: Beoordeel potentiële obstakels, zoals gebouwen, bomen en terrein, terwijl u afdaalt naar het besloten gebied, zoals gebouwen, bomen en terrein die de prestaties van uw helikopter kunnen beïnvloeden. Waakzaamheid hier is van cruciaal belang voor een veilige landing.
  • Rotorspeling: Zorg ervoor dat de gekozen landingsplaats voldoende rotorspeling (=afstand van de rotor tot potentiële gevaren) biedt. Een verkeerde inschatting van de afstand kan desastreuze gevolgen hebben.
  • Overwegingen met hellingen: Evalueer de helling van de locatie, rekening houdend met factoren voor de landing en daaropvolgende uitschakeling. Een helling die te steil is, kan tijdens deze kritieke bedrijfsfasen voor problemen zorgen.
  • Veiligheid van passagiers: Zorg voor een veilig pad voor passagiers om de helikopter te naderen of te verlaten. Dit is van het grootste belang voor hun veiligheid en moet een integraal onderdeel van uw planning zijn.
  • Oppervlakteomstandigheden: Analyseer de oppervlakteomstandigheden, rekening houdend met de kans op brownout of whiteout. Bewustwording van deze omstandigheden is van cruciaal belang.
  • Landings- en vertrekpaden: Bepaal de optimale naderings- en vertrekpaden en zorg ervoor dat je indien nog een doorstart kunt maken. Deze flexibiliteit is essentieel bij het aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • Commitmentpunt: Identificeer het punt in uw nadering waarop u zich vastlegt om te landen. Het begrijpen van dit punt is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen tijdens het landingsproces.
  • Noodprotocollen: Zorg voor een duidelijk plan voor noodgevallen. Weten wat je moet doen in geval van een onverwachte situatie kan het verschil maken tussen een gecontroleerde reactie en chaos.
  • Te steile approach: Denk na over de steilheid van uw approach op basis van de (weers)omstandigheden. Aanpassingen kunnen nodig zijn om een veilige en gecontroleerde afdaling te garanderen. Vortex kijkt mee om het hoekje!
  • Erken dat elke landingsplaats uniek is en dat niet alle factoren universeel toepasbaar kunnen zijn, hoeveel ervaring je ook hebt. Bereid een mentale checklist voor die voor elk landingsscenario kan worden aangepast, en voer een grondige beoordeling uit tijdens zowel hoge als lage verkenningen – sla geen van beide stappen over.

In de snelle wereld van de luchtvaart is tijd inderdaad geld. De kosten voor het over het hoofd zien van potentiële gevaren kunnen echter veel groter zijn. Neem de tijd die nodig is om uw landingszone goed te beoordelen. Heeft u elektriciteitskabels, lichtmasten of hekken gespot? Kan uw rotor downwash een risico vormen voor losliggende spullen of andere goederen in de buurt?

Operaties in 'confined area's' kunnen routine zijn, maar zelfgenoegzaamheid daarover kan een stille bedreiging vormen. Evalueer de tijdkritische aard van uw operatie en overweeg een paar minuten extra te nemen voor een extra hoge of lage verkenning om een veilige landing te garanderen.

Het beheersen van landingen in besloten ruimtes vereist een nauwgezette aanpak, voortdurend bewustzijn en toewijding aan veiligheid. Als piloten dragen wij de verantwoordelijkheid om niet alleen onze bestemmingen te bereiken, maar ook om de veiligheid van iedereen aan boord en op de grond te garanderen.

Neem die extra minuut, voer die extra verkenning uit en zorg ervoor dat elke landing in een besloten ruimte een bewijs is van uw vaardigheden, paraatheid en toewijding aan veiligheid. Het zou zomaar een leven kunnen redden, misschien zelfs dat van jou.

Lees ook de handleiding: Off Airfield Landing Site Operations

Herlees ook de 'recce' checklist: Recce bij landing te velde

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *