Bezig met laden...

Logboek

Bell heeft inzicht in zijn evolutie naar duurzame helikopters

Bell heeft inzicht in zijn evolutie naar duurzame helikopters

Bell wil zijn ambitie om 'de' duurzame helikopterfabrikant te worden kracht bijzetten op de Werelddag voor de Aarde.

In 2021 heeft Bell veel vooruitgang geboekt in de implementatie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) door zijn helikopters op de koolstofarme brandstof te laten werken. In maart 2021 kondigde Bell de opname van SAF (Sustainable Aviation Fuel) aan in zijn volledige Bell Training Academy (BTA) en zijn helikopter demonstratievloot.

In november 2021, kondigde Bell de voltooiing aan van de eerste vlucht met koolstofarme SAF met de nieuwe Bell 525, een helikopter die reeds een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik biedt in vergelijking met andere helikopters in zijn klasse. In combinatie met de succesvolle integratie van SAF, zullen de 'groene' referenties van de Bell 525 helikopters een aantal voordelen bieden voor toekomstige klanten, waaronder de offshore-industrie.

Bell is de eerste helikopterfabrikant die samenwerkt met Avfuel Corporation om zijn Neste MY SAF te gebruiken, die 100% hernieuwbare en duurzaam geproduceerde afval- en restmaterialen gebruikt. Avfuel schat dat zijn SAF de uitstoot van broeikasgassen tot maximaal 80% kan verminderen en eenmaal gemengd met een verhouding van 35%, heeft het potentieel om de koolstofemissies gedurende de levenscyclus met 22 ton te verminderen voor iedere transportlading.

Feedback van klanten heeft bewezen dat SAF een levensvatbaar alternatief is en dat operatoren hun helikopters niet noodzakelijkerwijs moeten aanpassen. Bell verwacht dat SAF aan populariteit zal winnen naarmate de lucht- en ruimtevaartindustrie meer oplossingen blijft integreren om de koolstofemissies te verminderen en de prijs van de SAF verder zal dalen.

Afgelopen maart kondigden Safran Helicopter Engines en Bell een samenwerking aan. Het initiatief onderzoekt de technische prestaties en economische effecten van SAF op de Safran Arrius 2R-aangedreven Bell 505. Zowel Bell als Safran Helicopter Engines zullen de prestatiegegevens van motoren en helikopters analyseren om de bijkomende voordelen in verband met het gebruik van SAF te evalueren. Hiervoor wordt een speciaal Bell 505-vliegtuig ingezet om vluchten uit te voeren uitsluitend met behulp van de gemengde brandstof.

Bell heeft ook aanzienlijke middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van andere duurzamere technologie. Het volledig elektrische Autonomous Pod Transport (APT) is bijvoorbeeld een volledig autonoom eVTOL-platform dat met 110 pond goederen over een route van acht mijl heeft gevlogen.

Ook Bell's elektrische antikoppeldemonstrator, bekend als EDAT (Electrical Distributed Anti-Torque) en een mogelijk alternatief voor de conventionele staartrotor, is de eerste technologie in zijn soort die verbeteringen belooft op het gebied van veiligheid en bedrijfskosten, evenals geluid- en ruisonderdrukking. Het EDAT-systeem, onthuld in februari 2020 op een Bell 429, bestaat uit vier kleine ventilatoren in een staartrotormantel. Deze worden aangedreven door vier afzonderlijke elektromotoren met de elektrische energie die wordt geleverd door generatoren die worden aangedreven door de turbinemotoren. Dit vermindert effectief het geluid, is veiliger en biedt lagere operationele en onderhoudskosten in vergelijking met een helikopter met een conventionele staartrotor.

En 'last but not least' investeert  de Canadese overheid in Bell voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke luchtvaarttechnologie. Binnen dat programma maakt Bell deel uit van een consortium dat het project "Aircraft for the digital and green mobility of tomorrow" leidt, waar het geavanceerde voortstuwingssystemen zal ontwikkelen om toekomstige technologie te ondersteunen. 

Het is duidelijk dat Bell en ook zijn concurrenten begrepen hebben dat het hoog tijd is om in te zetten op nieuwe milieuvriendelijke technologieën voor hun helikopters. Geen eenvoudige klus die zware investeringen zal vergen maar de enige mogelijkheid zal zijn om de helikopters een toekomst te garanderen in een wereld die bol staat van eVTOL's en andere drone-oplossingen die qua energie, uitstoot en geluid het vele malen beter doen. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *