Bezig met laden...

Logboek

Oekraine wil de productie van de Bell UH-1 Huey herstarten maar Bell weet van niets

Oekraine wil de productie van de Bell UH-1 Huey herstarten maar Bell weet van niets

De Oekraïense nieuwssite 'Correspondent' berichtte op 28 februari dat het Oekraïense staatbedrijf Odessa Aviation Plant onder licentie de bouw start van een aantal Bell UH-1 Huey helikopters.

Dat maakte de directeur van het staatsbedrijf "Ukroboronprom", Yuriy Gusev, bekend tijdens een bezoek aan de onderneming. Hij bevestigde dat de productie zal plaatsvinden in een van de werkplaatsen van de fabriek. 

De eerste demo-Huey moet klaar zijn tegen de 30e verjaardag van de onafhankelijkheid van Oekraïne, dat wil zeggen in de zomer van 2021. "Het project wordt gefinancierd uit investeringsfondsen, ”zei aldus Gusev. (zie links op de foto hiernaast bij het bezoek aan de fabriek).

Deze aankondiging was de aanleiding voor een reeks speculatie's voor wie deze helikopters bestemd zouden zijn. Het is ook onduidelijk waarom het project gefinancierd wordt uit investeringsfondsen en niet door het staatsbedrijf zelf mochten de helikopters voor het Oekraïense leger bestemd zouden zijn.    

En nog meer vraagtekens. Gevraagd naar een reactie op deze berichtgeving kondigde Bell Textron op 2 maart aan dat het geen vergunning had afgegeven aan Ukroboronprom of andere Oekraïense zakelijke entiteiten om UH-1 Iroquois Huey-helikopters onder licentie te vervaardigen.

“Bell Textron staat klaar om de Oekraïense inspanningen om haar helikoptervloot te moderniseren, te ondersteunen. De samenwerking moet echter gebaseerd zijn op de procedures van de Amerikaanse regering, inclusief het sturen van een officiële aanvraag”, aldus de officiele reactie van het bedrijf.  

Geconfronteerd met deze berichtgeving van Bell reageerde de persdienst van het staatsbedrijf Ukroboronprom dat er reeds lang een overeenkomst bestaat met de Amerikanen over de assemblage van Bell UH-1 Iroquois-helikopters in de Odessa Aviation Plant. In 2017 werd een memorandum ondertekend tussen Ukroboronprom en de Amerikanen over de productie in Oekraïne. Later sloot de Odessa Aviation Plant een overeenkomstige algemene overeenkomst met de Amerikaanse partner. 

De persdienst van Ukroboronprom zei verder dat het project een investeringsproject is, en dat het aantrekken van fondsen uit de staatsbegroting in dit stadium niet wordt overwogen. Bovendien is het de bedoeling dat de assemblage van helikopters in de toekomst verder zal worden gelokaliseerd; dat wil zeggen: meer Oekraïense componenten te gebruiken. Verdere details wilde de persdienst niet geven omdat de geheimhoudingsverklaring in het contract zulks niet toelaat.

Minstens een zeer raar verhaal dat nog een staartje zal krijgen. Amerika is een trouwe bondgenoot van de Oekraïne in de strijd tegen Rusland en een staatsbedrijf zal niet zomaar de relaties met de US op het spel zetten voor een paar helikopters. Of we het fijne van deze story zullen te weten komen is nog maar de vraag... 

Foto: US Army - free licence

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *