Bezig met laden...

Logboek

Oorzaak van crash met het prototype van de AW609 bekend

Oorzaak van crash met het prototype van de AW609 bekend

De Italiaanse Ongevallenonderzoekscel voor de burgerlijke luchtvaart (ANSV) heeft haar rapport gepubliceerd over de fatale crash met het prototype van de Leonardo AW609. Bij het ongeval kwamen de twee testpiloten, Herb Moran en Pietro Venanzi, om het leven.

De onderzoekscel heeft in samenwerking met Leonardo een duidelijk beeld gekregen van het ongeval. Leonardo had vluchtrecorders geinstalleerd in het prototye #2 van de AW609 en dat samen met de telemetrie informatie heeft het onderzoek naar de oorzaken van de crash vergemakkelijkt.

Het testtoestel was op het moment van de crash bezig aan het testen van een extreme omstandigheid waarbij snelle (293 knots) zijwaartse duikvluchten (180°) werden uitgevoerd. Dit manoeuvre met een overdreven yaw forceerde de prop-rotors (= de gecombineerde propellers / rotors) zodanig dat ze de vleugels raakten. Dit was de directe oorzaak van de in-flight breakup, de brand en het neerstorten van het toestel.     

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de simulator noch de boordcomputers op dergelijke omstandigheden waren voorbereid en ook verkeerdelijk reageerden (het toestel is fly by wire). Overigens was er reeds eerder een vergelijkbaar maar lichter incident waarbij de piloten het toestel onder controle konden houden en een noodlanding hebben gemaakt.  

Het lijvige maar zeer interessant rapport kun je hier lezen; een fotoreportage van het wrak staat in op onze Media/Fotoalbum pagina.

Het is duidelijk dat Leonardo (ex-Agusta Westland) extra werk zal hebben om de AW609 Tiltrotor gecertificeerd te krijgen. Het project welke ze een paar jaar geleden kochten uit haar samenwerking met Bell Helicopters is reeds 20 jaar oud en er is twijfel bij Leonardo of het project ooit het verhoopte succes zal hebben. Toch is men bij Leonardo terug gestart met de testvluchten, oa de icing test.

Het zal zeker nog een tijdje duren vooraleer we de Leonardo AW609 in de Benelux zullen zien vliegen.

Hieronder zie je een video als eerbetoon aan piloot Pietro Venanzi die bij de crash het leven liet.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *