Bezig met laden...

Logboek

Belgische defensie investeert in 2020 13 miljoen euro in de 4 NH-90 TTH's

Belgische defensie investeert in 2020 13 miljoen euro in de 4 NH-90 TTH's

Minister van Defensie in de ontslagnemende regering, Philippe Goffin, heeft het plan toegelicht om € 13miljoen te investeren in de 4 NH-90 TTH helikopters. Dit werd duidelijk in de commissie defensie van het Federale Parlement. Het plan is onderdeel van het budget Defensie voor 2020.

De legerleiding heeft deze keer geopteerd om niet te wachten tot een programma MLU (Mid Life Update) maar de helikopters regelmatig aan te passen aan de nieuwste normen. In 2020 zullen de vier (groene) NH-90 transporthelikopters (TTH) samen voor een bedrag van €13 miljoen upgrades krijgen.

De eerste aanpassing is de aankoop van een detectie- en verdedigingssysteem EOWS voor een totaal bedrag van €3.5 miljoen. Dit Electro-Optic Weapons System is belangrijk bij de inzet van de NH-90 in vijandelijk gebied. De goedkeuring voor deze aankoop kwam er reeds in 2017 voor de inzet van de NH-90 in Mali, in het kader van operatie Minusma, maar is nog niet uitgevoerd.

Een tweede investering, ter waarde van € 1.4 miljoen is de upgrade van het navigatiesysteem van de vier helikopters aan de Nato-normen. De derde investering, ditmaal ter waarde van €3,8 miljoen is voor de aanschaf van een nieuw 'Mission Readiness' systeem om dit te kunnen integreren in de Virtual Battle Space 3 software die het Belgisch leger gebruikt.

De laatste investering is niet gespecificeerd omwille van het vertrouwelijke karakter. Het betreft aanpassingen om de NH-90 TTH helikopters te kunnen gebruiken in missies met de Special Forces. Daarnaast moet de helikopter ook aan een aantal wettelijke eisen voldoen om in de burgerluchtvaart te mogen vliegen.

De Belgische luchtcomponent heeft zich ook ingeschreven in het Standard 2 project van NHIndustries (zie artikel hierover). Dit is een upgrade van de NH-90 naar een nieuwere versie SOF (Special Operations Forces) van de NH-90.

Defensie betaalde voor de NH-90 helikopters €37,5 miljoen per stuk. Het eerste toestel was de NH-90 TTH met call-sign RN-05, en werd geleverd op 21 december 2012. 

Foto copyright: Mil.be

Naschrift 3/01/2019: Tekst van Minister Goffin: 

  • Het moderniseringsprogramma voor de transportvariant TTH van de NH90 bestaat momenteel uit drie deelprogramma's. Het eerste programma, met een contract ter waarde van 1,4 miljoen, euro constanten 2015, werd ondertekend en bestaat erin de TTH uit te rusten met een aangepast systeem inzake luchtverkeerscontrole, zoals vereist door de NAVO.
  • Het tweede programma bestaat uit de aankoop van een systeem om de zendingen voor te bereiden dat meer specifiek het beheer van operations  Battlespace mogelijk moet maken. De goedkeuring van dat programma is momenteel lopende. De kostprijs wordt geschat op 3,8 miljoen, euro constanten 2015.
  • Het laatste gedeelte zal bestaan uit een aanpassing van zowel de hardware als de software van de helikopter, teneinde enerzijds de special forces operations te kunnen ondersteunen en anderzijds te voldoen aan een aantal wettelijke vereisten van de burgerluchtvaart. De kostprijs daarvan wordt verwacht in de loop van 2020.
  • De operationaliteit van de NH90 bedraagt momenteel 39 %.
  • Integrale tekst van de zitting van de commissie Defensie (B) op 18/12/2019 lees je hier.

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *