Bezig met laden...

Logboek

Frans leger krijgt nieuwe helikopters

Frans leger krijgt nieuwe helikopters

Eind december 2022 heeft het Franse leger 3 extra helikopters ontvangen.

Airbus Tiger HAD

Het betreft de 20e Airbus Tiger HAP die een upgrade kreeg naar HAD. Het is het 20e toestel in het renovatieprogramma van de Tiger, die in het totaal 37 toestellen zal upgraden. Dit upgrade-programma is niet te verwarren met het Tiger MkIII programma. Dit programma omvat de upgrade van 42 Franse Tiger helikopters (met de mogelijkheid om nog eens 25 helikopters toe te voegen) naar het MkIII niveau, waarbij de eerste maidenvlucht van een MkIII Tiger voorzien is voor 2025.

 

NH90 TTH

Daarnaast werd ook de 57e NH90 in versie TTH ontvangen. Na deze levering moet het Franse leger nog 17 helikopters van dit type ontvangen. Ondanks de leveringen van deze nieuwe helikopters blijft het Franse leger en vooral dan de Marine problemen hebben met de inzetbaarheid van de NH90 helikopters. In een hoorzitting in de Franse Senaat, in het kader van het defensiebudget 2023, zei admiraal Vandier nogmaals dat de NH90-helikoptervloot een zorgenkind blijft.

Hij bevestigde ook zijn onderhoud met Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters, die hem verzekerde dat Airbus dit probleem absolute prioriteit geeft. Op de marine vliegbases van Lanvéoc en Hyères wordt versterkte technische bijstand verleend maar de vereiste 50% beschikbaarheid is nog steeds een illusie en de beschikbaarheidsdoelstelling is dan ook naar benden bijgesteld.

Foto © DGA

H160 op Lanvéoc 

De eerste, burgerlijk Airbus H160 die door Babcock is aangepast voor SAR-missies wordt nu, na een paar weken testvluchten, operationeel vanop de marine vliegbasis van Lanvéoc in het Franse Bretagne.

Om de beschikbaarheid te garanderen is een team van Babcock technici gestationeerd op Lanvéoc om het lijnonderhoud te verzekeren samen met de technici van de Marine luchtvaart.

Foto © Babcock - credit R. Prevot     

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *