Bezig met laden...

Logboek

Krijgt de Airbus H135 ook een vijfbladige rotor en upgrade?

Krijgt de Airbus H135 ook een vijfbladige rotor en upgrade?

Het doorgaans goed ingelichte HeliOps Magazine kwam op 16 augustus met nieuws en een foto van een prototype van de 'nieuwe' Airbus H135, met de registratie D-HEEY. Airbus Helicopters in het Duitse Donauwerth is blijkbaar al enige tijd geleden gestart zijn met een project om de succesvolle bi-turbine een upgrade te geven. 

Op basis van een foto van het prototype van de nieuwe H135 zijn er mogelijke wijzigingen in de hoogte van de romp, vijf in plaats van vier rotorbladen en een T-eindstabilisator in plaats van de zijdelingse stabilisatoren op de staartrotorboom. Er zou ook meer composietmateriaal gebruikt zijn in plaats van metalen beplating. Sommigen verwijzen naar de Bluecopter H135 demonstrator uit 2015 (zie foto en video), waarvan een aantal technologieën zouden zijn overgenomen.

Dat Airbus na het succes van de vijfbladige H145-D3 dezelfde techniek zou gaan gebruiken voor haar H135 is zeker geen verrassing. De vijfbladige H145D3 is een groot succes vooral bij de medische urgentiehelikopters omwille van het bijna trillingvrij vliegen welke patiënten-comfort brengt maar ook bij de piloten en bemanning erg in de smaak valt. Zowel het Duitse DRF als ADAC, de beide Duitse exploitanten van de medische urgentiehelikopters zijn inmiddels omgeschakeld maar de H145-D3.

Airbus zelf heeft over deze upgrade of test nog niet officieel gecommuniceerd. Het heeft wel bevestigd dat het 'bepaalde elementen test' bij een H135. Timing van de tests laat uitschijnen dat er een aankondiging mag verwacht worden op de Heli-Expo in februari 2024.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto Bluecopter © Airbus Helicopter

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *