Bezig met laden...

Logboek

Ook EVE Urban Air Mobility gaat naar de beurs via SPAC

Ook EVE Urban Air Mobility gaat naar de beurs via SPAC

Het lijkt er meer en meer op dat eVTOL industrie de $miljarden maar voor het oprapen heeft. De overvloed van kapitaal op de Amerikaanse beurzen vindt gemakkelijk zijn weg naar de vele eVTOL start-ups. Sommigen ervan zijn meer succesvol met het binnenhalen van $miljarden dan met het ontwikkelen van hun toestellen. 

De nieuwste beursgang in het rijtje is Eve Urban Air Mobility, dochteronderneming van het Braziliaanse Embraer, die zijn plannen heeft aangekondigd om naar de beurs te trekken via een fusie met een SPAC, Zanite Acquistion Corporation (Nasdaq: ZNTE). Na de fusie zal Zanite haar naam veranderen in EVE Holding en worden genoteerd aan de NYSE (New York Stock Exchange) als: EVEX.

Deze fusie waardeert Embraer's dochtermaatschappij EVE op $2,4 miljard ondernemingswaarde. Als alles volgens plan verloopt gaat deze fusie door in het tweede kwartaal 2022. Na de deal zal EVE over ongeveer $512 miljoen cash beschikken om zijn ontwikkeling verder te zetten. EVE heeft vandaag reeds een niet bindend orderboek van $5,2 miljard voor 1.735 eVTOL's. 

Naast Zanite en Embraer zullen ook Azorra Aviation, BAE Systems, Banco Bradesco, Falko Regional Aircraft, Republic Airways, Rolls-Royce en SkyWest investeerders zijn in deze beursgenoteerde onderneming. Embraer zal na de fusie een meerderheidsaandeel hebben van 82% in EVE Holding.

Het model van de SPAC laat Zanite aandeelhouders wel toe om na de fusie hun aandelen terug te kopen en daarmee zou de cash voor EVE tot $237 miljoen lager kunnen liggen dan gepland.

In de fusie van SPAC, Broadstone Acquistion, met eVTOL bedrijf Vertical Aerospace kochten 95% van de aandeelhouders hun aandelen in de SPAC terug waardoor de fusieonderneming aanzienlijk minder cash overhoudt aan de transactie. Ook eVTOL bedrijven Joby, Lilium en Archer, die ook met SPAC's fuseerden hadden te maken met dezelfde problematiek. Dit was trouwens de reden waarom de Duitse eVTOL ontwikkelaar Volocopter zijn fusie met een SPAC afblies.  

Francisco Neto, CEO van Embraer, ziet EVE uitgroeien tot een van de sterkste spelers in de Urban Air Mobility. De nauwe banden met Embraer laten EVE toe de kennis, ervaring en productiefaciliteiten van Embraer te gebruiken zonder zelf zware investeringen te moeten doen.   

Een uitgebreide en zeer leerrijke presentatie over de EVE eVTOL en deze transactie kun je hier bekijken.  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *