Bezig met laden...

Logboek

Globale helikoptermarkt voor de komende 10 jaar zou $220 miljard bedragen (deel 1)

Globale helikoptermarkt voor de komende 10 jaar zou $220 miljard bedragen (deel 1)

We kregen een studie binnen van Raymond Jaworowski van Forecast International over de evolutie van de helikoptermarkt in de komende 10 jaar. Tegen de achtergrond van de opkomst van de luchttaxi's en drones is het wel eens interessant te zien hoe de helikoptermarkt deze evolutie zal overleven.

Deel 1: Militaire helikopters

Forecast International ziet een verder daling van de militaire helikoptermarkt in de komende 10 jaar. Deze evolutie is duidelijk, in 2013 kwamen nog 900 nieuwe helikopters op de markt maar in 2018 was dit aantal gezakt tot zowat 600 helikopters. Men voorziet nu dat in het jaar 2028 er slechts 470 nieuwe militaire helikopters op de markt zullen komen. Geen prettig vooruitzicht voor de fabrikanten van voornamelijk militaire helikopters zoals Sikorsky, Boeing en Russian Helicopters.

De aantallen die in de komende jaren op de markt gaan komen zijn nog niet beinvloedt door het belangrijke Amerikaanse FVL (Future Vertical Lift) programma; de eerste toestellen uit dit programma zullen ten vroegste 2028 op de markt komen. Ook de vervangingen van de Britse medium helikopters en het nieuwe Franse HIL (Helicoptere Interarmees Leger) project zullen nog niet of zeer beperkt in de cijfers tot 2028 voorkomen. Als deze helikopters vanaf 2028 zullen geleverd worden zou het kunnen dat de aantallen dan tijdelijk zullen groeien. 

Interessant gegeven is dat het aantal nieuwe militaire helikopters sterk daalt maar de verkoopwaarde niet in dezelfde mate. In 2019 zal een nieuwe militaire helikoper zowat $23.3 miljoen kosten en tien jaar later in 2028 zal dat gestegen zijn to $25.4 miljoen, en stijging met 9%. Dit zal deels te wijten zijn door de inflatie in de komende 10 jaar en in mindere mate door de integratie van nieuwe technologieen in de helikopers. 

Sikorsky zal duidelijk het grootste marktaandeel hebben wat betreft de verkoopwaarde. Van de totale helikoptermarkt, $220 miljard, zal de dochteronderneming van Lockheed-Martin zowat 20% of $44 miljard voor zijn rekening nemen. Iets meer dan $31 miljard komt op de rekening van de nieuwe, peprdure CH-53K transporthelikopter die Sikorsky de volgende 10 jaar aan het Amerikaans leger zal uitleveren. 

Intussen zullen de fabrikanten ook blijven werken aan de upgrade van bestaande modellen. Boeing zal belangrijke aantallen militaire helikopters upgraden naar Apache AH-64E en Chinook CH-47F level. Daarnaast zullen ook nog een belangrijk aantal nieuwe toestellen van deze types worden uitgeleverd.

Ook Airbus Helicopters en Leonardo zullen hun deel van de koek nemen. De uitleveringen van het resterende orderboek van NH-90 (+ 500 helikopters) en een aantal bestaande deals - al dan niet in hun thuislanden - zullen beide Europese fabrikanten toelaten om een positie in de globale militaire helikoptermarkt te behouden.  

De inschatting van de militaire helikoptermarkt in dollar voor de komende 10 jaar bedraagt $148 miljard (inclusief de upgrade programma's van de AH-64E en de CH-47F), waarvan 30% bij Sikorsky terecht komt. In het totaal zullen in deze periode wereldwijd 5.700 militaire helikopters worden uitgeleverd. 

Hoe en hoe snel de onbemande drones verder zullen evolueren bij de militairen is nog koffiedik kijken. Er zijn reeds een aantal succesvolle bedrijven (o.a. Schiebel) die de militairen overtuigen van hun kunnen maar veel verder dan uitgebreide testen is het nog niet gekomen. Toch verwachten we een doorbraak die niet volledig in de cijfers van Forecast International is verwerkt.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *