Bezig met laden...

Logboek

Savback gaat nieuwe Aeroter VRT500 verkopen in Scandinavie

Savback gaat nieuwe Aeroter VRT500 verkopen in Scandinavie

Aeroter en Savback ondertekenden gisteren op de Dubai Airshow een exclusieve vijfjarige verkoopovereenkomst voor VRT500-helikopter.

Het in Singapore gevestigde Aeroter heeft vandaag een exclusieve vijfjarige overeenkomst aangekondigd met het Zweedse Savback Helicopters AB voor de distributie en verkoop van zijn innovatieve VRT500 lichte, eenmotorige helikopter in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland.

De coaxiale VRT500-helikopter is te zien op de Dubai Airshow en Alexander Okhonko, CEO van Aeroter is aanwezig op stand S14. Alexander Okhonko kon het volgende bevestigen: "We zijn van plan om de levering van de VRT500 helikopter vanaf 2024 te starten en tegen 2042 een aandeel van 10% in de wereldwijde markt voor helikopters voor mono-turbine helikopters te realiseren."

Het coaxiale rotorformaat van Aeroter's VRT500 is een favoriet helikopterontwerp, en de twee sets tegengesteld draaiende bladen op een enkele mast maken een staartrotor overbodig. Het biedt ook mogelijkheden om in een kleiner gebied te landen, vanwege het ontbreken van staart en staartboom. De veelzijdigheid van de helikopter voldoet aan de vereisten voor passagiersvervoer met zes zitplaatsen - aantrekkelijk voor VIP's, sterk en veilig voor luchtwerk en een zeer veilig rotorsysteem zonder het gevaar van een staartrotor. 

Testvluchten van het VRT500-prototype zullen in 2022 in Italië beginnen samen met het Italiaanse Vertex Aero srl. Aangedreven door de Pratt & Whitney PW207V-motor, is de helikopter ontworpen om snelheden te bereiken tot 250 km met een bereik tot 900 km en een laadvermogen tot 800 kg. De VRT500 zal uitgerust worden met de nieuwe generatie avionics van Thales.

Aeroter werkt al samen met EASA en verwacht de EASA-certificering van de VRT500 helikopter in 2024. De eerste 20 helikopters van de productielijn zijn al verkocht en staan gepland voor levering aan klanten in Europa en Azië.

 

Over de VRT500

VR Technologies, een onderdeel van Russian Helicopters, welke de lichte turbinehelikopter VRT500 bouwt heeft in 2020 de Italiaanse luchtvaartontwerper Vertex Aero gekocht van de vroeger eigenaar Mecaer Aviation Group. Bedoeling is dat Vertex Aero zorgt voor de certificatie van de VRT500 door de EASA. Vertex Aero heeft reeds een EASA Design Organisation Approval wat de certificatie eenvoudiger maakt. 

De ontwerper heeft voor de VRT500 nog andere westerse partners gecontracteerd. Zo komen de turbines van het Canadese Pratt & Whitney, de avionics van het Franse Thales en de airco van het Duitse Liebherr. Samen met de Italiaanse design wordt dit een echt Europees project. Ook de onderstaande promofilm is alles behalve een Russisch promofilmpje.

Begin 2019 maakte het Nederlandse Heliflight reeds bekend dat ze als eerste West-Europees bedrijf een order voor een VRT-500 had geplaatst. Intussen heeft Aeroter, naar eigen zeggen, reeds meer dan 20 bestellingen in zijn orderboek.  

 

Over Aeroter

Aeroter is de nieuwe Singaporese holding boven VR-Technologies, een bedrijf van Russian Helicopters. Na een kapitaalsinbreng van $400 miljoen zou Tawazun Strategic Development Fund, de investeringsarm van de Tawazun Economic Council uit Dubai UAE, 50% van de aandelen in het nieuwe bedrijf Aeroter (dat in Singapore is gevestigd) verkregen hebben. We konden wel geen bevestiging vinden dat deze transactie is afgerond en hebben het idee dat deze deal nooit is doorgegaan.

Wel werd op 14 november op de Dubai Airshow de aankondiging gedaan dat Tawazun een LOI voor de aankoop van 100 VRT500 helikopters heeft ondertekend. In deze intentieverklaring is er ook afgesproken om een onderhoudscentrum voor de VRT500 te openen in Abu Dhabi. De LOI heeft een waarde van $248,2 miljoen en de leveringen zouden eind 2023 starten. Dit brengt de kostprijs van een VRT500 op $2,5 miljoen.  

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *