Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters krijgt 17,5 miljoen euro van de Poolse regering

Airbus Helicopters krijgt 17,5 miljoen euro van de Poolse regering

Airbus Helicopters krijgt een schadevergoeding van €17,5 miljoen (80 mio PLN) omdat het een zekere bestelling voor 50 helikopters van het type H225M Caracal misliep na het aantreden van de regering met de partij Wet en Rechtvaardigheid. Airbus had de aanbesteding gewonnen maar de nieuwe minister van Defensie, Antoni Macierewicz, weigerde de bestelling, die door de vorige minister reeds was bevestigd, alsnog te ondertekenen. 

Macierewicz wilde de bestelling gunnen aan een Pools helikopterbedrijf. Zowel Leonardo als Sikorsky hebben in Polen een belangrijke dochteronderneming en vooral de vakbonden van die ondernemingen hadden er, voor de verkiezingen, bij de politiek op aangedrongen om de bestelling aan een Poolse onderneming te geven. Nadien kregen beide Poolse ondernemingen reeds helikopterbestellingen voor de Poolse Defensie.

Airbus eiste een veel grotere schadevergoeding voor het gemiste order maar nu is in het kader van een Pools-Franse samenwerking, met inbegrip van onder meer uitbreiding van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Airbus in Lodz, deze oplossing uit de bus gekomen die toelaat dat toekomstige relaties zich kunnen ontwikkelen zonder onnodige bagage uit het verleden.

De ganse discussie rond dit order was ook de reden voor het annuleren, in oktober 2016, van het bezoek van de Franse President Hollande aan Polen. In een snelle reactie verklaarde de Poolse regering toen dat Polen bereid was tot een industriële compensatie voor het beruchte Airbus helikopter order.

Lees ook: 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *