Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Chinook is 60 jaar - Sikorsky levert eerste serie King Stallion - Bell V-280 & FLAARA

Kort nieuws: Chinook is 60 jaar - Sikorsky levert eerste serie King Stallion - Bell V-280 & FLAARA

Chinook maakte 60 jaar geleden zijn maidenvlucht

Het is 60 jaar geleden dat het eerste Chinook-prototype de lucht in ging en de weg vrijmaakte voor de meest succesvolle heavy-lift helikopter die we vandaag nog kennen. De Chinook wordt gevlogen in zware gevechtsomstandigheden, hij vervoert ladingen vracht en troepen of voert humanitaire missies uit; de Chinook heeft een carrière gemaakt door alles en het ondenkbare te doen. Het is duidelijk dat 60 jaar voor deze helikopter slechts een opwarmertje is.

"Ik twijfel er niet aan dat Chinook een helikopter van minstens 100 jaar oud zal zijn", zei Patrick Serfass, Boeing Global Sales & Marketing. "De Chinook zal tot ver na 2060 operationeel zijn en presteren voor de USA en zijn bondgenoten." Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder de stapsgewijze verbeteringen - groot en klein - Team Chinook heeft in de afgelopen zes decennia aan de helikopter gewerkt. Tegenwoordig staan CH-47's bekend om hun sterkte en duurzaamheid, maar dat was niet altijd het geval eerder in het leven van de Chinook YCH-1B.

Met het CH-47F Block II-programma, dat zich momenteel in de engineering-, fabricage- en ontwikkelingsfase bevindt, legt Boeing de basis voor het volgende tijdperk van de Chinook. De helikopter zal worden uitgerust met geavanceerde rotorbladen, een lichter en sterker casco, grotere brandstofcapaciteit en efficiënter elektriciteitsbeheer. In 2024 wordt de Honeywell T55-714C de nieuwe turbine voor de Chinook. Deze upgrades zullen het bereik van de helikopter vergroten en het laadvermogen en de onderhoudbaarheid verbeteren. Ze zullen de de Chinook positioneren om in de toekomst makkelijker upgrades te krijgen.

 

Sikorsky levert eerste seriematige CH-53K King Stallion

Na een reeks problemen en wijzigingen aan de pre-productie CH-53K helikopters is Sikorsky er nu in geslaagd om de eerste seriematige King Stallion van de band te laten lopen in haar fabriek in Stratford in de Amerikaanse staat Connecticut. Op 24 september 2021 werd het eerste seriematig toestel aan de Amerikaanse Marine overgedragen, de volgende helikopter is voorzien begin 2022.

In het totaal heeft de US Army een aankoop van 200 Sikorsky King Stallion helikopters gepland. De CH-53K is de zwaarste helikopter van het Amerikaans leger.

De CH-53K King Stallion is de eerste Sikorsky helikopter die van neus tot staart volledig digitaal is ontworpen. Ook de transfer van ontwerp naar productie is volledig digitaal verlopen. Sikorsky-president Paul Lemmo: “De manier waarop we nu helikopters ontwerpen, testen en bouwen is veranderd. Onze medewerkers gebruiken digitale tools en andere geavanceerde technologieën zoals fabricagesimulatie en de 3D-laserinspectie technologie. Deze transformatie staat model voor alle toekomstige helikopterprogramma’s bij Sikorsky.”   

 

Bell V-280 is het antwoord voor FLRAA

De Amerikaanse generaal op rust, Jeff Schloesser, zet zijn ervaring in voor de FVL (Future Vertical Lift) van het Amerikaans leger het juiste toestel te kiezen. In onderstaande video legt hij uit waarom hij denkt dat de Bell V-280 het juiste toestel is voor het FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) programma binnen FVL. Klein maar belangrijk detail, de generaal is intussen in dienst bij Bell Helicopters...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *