Bezig met laden...

Logboek

Russian Helicopters koopt Vertex Aero om VRT500 te certificeren

Russian Helicopters koopt Vertex Aero om VRT500 te certificeren

VR Technologies, een onderdeel van Russian Helicopters, welke de lichte helikopter VRT500 bouwt heeft de Italiaanse luchtvaartontwerper Vertex Aero gekocht van de vroeger eigenaar Mecaer Aviation Group.

Bedoeling is dat Vertex Aero zorgt voor de certificatie van de VRT500 door de EASA. Vertex Aero heeft een EASA Design Organisation Approval wat de certificatie eenvoudiger maakt. 

De acquisitie gebeurde reeds in mei 2020 maar is slechts nu bekend geworden door een uitspraak van de Russische minister voor industrie en handel, Denis Manturov. Hij bevestigde nadien in een verklaring dat de assemblage lijn voor de VRT500-prototypes reeds is opgebouwd bij Vertex Aero in Montepradone,  Italië. Zowel de grondtesten als de vliegtesten zullen in Italië plaatsvinden

Als minister van industrie en handel kent Manturov Russian Helicopters zeer goed en is nauw betrokken bij de onderneming. Na zijn studie startte Manturov in 1998 als onderdirecteur van de Ulan-Ude Aviation Plant. In 2000 werd hij verkoopdirecteur van de Mil Moscow Helicopters Plant; beide ondernemingen zijn onderdeel van Russian Helicopters.

VR Technologies is een onderneming die door Russian Helicopters is opgericht om de lichte helikopter VRT500 te bouwen. De acquisitie van Vertex Aero is een ideale oplossing voor Russian Helicopters om door EASA goedgekeurde helikopter te bouwen en die, door de bouw ervan in Italië, ook de Westerse sancties tegen Russische bedrijven kan vermijden.

De deal die Russian Helicopters eind november vorig jaar sloot met de Tawazun Emirati Holding om naast een kapitaalinbreng van €400 miljoen voor 50% van de aandelen ook 200 VRT500 helikopters aan te kopen, is nog niet gefinaliseerd. Blijkbaar zou Tawazun door de corona crisis andere prioriteiten hebben maar Russian Helicopters denkt toch deze deal voor eind 2020 te concluderen.

Russian Helicopters heeft voor de VRT500 nog andere Westerse partners gecontracteerd. Zo komen de turbines van het Canadese Pratt & Whitney, de avionics van het Franse Thales en de airco van het Duitse Liebherr. Samen met de Italiaanse design wordt dit een echt Europees project. Ook de onderstaande promofilm is alles behalve een Russisch promofilmpje.

Begin 2019 maakte het Nederlandse Heliflight reeds bekend dat ze als eerste West-Europees bedrijf een order voor een VRT-500 had geplaatst. Intussen heeft VR-Technologies reeds meer dan 15 bestellingen in zijn orderboek.  

Foto van de VRT500 - klik hier

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *