Bezig met laden...

Logboek

OceanXplorer I heeft een knappe Airbus H125 aan boord

OceanXplorer I heeft een knappe Airbus H125 aan boord

OceanX is een non-profit initiatief van de Dalio Philanthropies (www.daliophilanthropies.org) die de wetenschap tot leven brengt door boeiende verhalen te vertellen. OceanX is er om een ​​zeer betrokken wereldwijde gemeenschap van ontdekkingsreizigers, wetenschappers en verhalenvertellers te creëren die zich toeleggen op het onderwijzen, inspireren en beschermen van de oceanen en het zeeleven. 

Om de oceanen te 'ontdekken' en het zeeleven te bestuderen heeft OceanX de OceanXplorer ter beschikking. Dit exploratieschip (kost: $200 miljoen) van mecenas Ray Dalio is uitgerust met alle mogelijke middelen om de oceanen te onderzoeken.

Dit 87 meter lang schip werd op de Nederlandse scheepwerf Damen volledig herbouwd en werd aan OceanX geleverd in oktober 2020.  Naast allerlei wetenschappelijke apparatuur en 'onderzeedrones', is de OceanX ook uitgerust met een helikopter en voorzien van een helikopterplatform en een speciale heligarage om de helikopter te beschermen tegen weersinvloeden en het schadelijke zeewater. 

Op 25 juli 2020 werd de Airbus H125 helikopter met registratie N988MD (serial 8686 - bouwjaar 2019) per dieplader in de Wiltonhaven in Schiedam aangevoerd en met een kraan voorop het helidek van het onderzoeksschip OceanXplorer I geplaatst. 

Twee weken geleden, op 28 september 2021 keerde de OceanXplorer I terug vanuit de wateren rond Noorwegen met de helikopter voorop het dek. Na het aanmeren werden de hekken er omheen neergeklapt. Er werd wat heen en weer gelopen en na verloop van tijd startte de piloot de motor. Er werd een flinke tijd warm gedraaid en de helikopter steeg op en vloog de Wiltonhaven uit laag over de Nieuwe Maas, richting centrum Rotterdam. Het toestel vloog naar het onderhoudscentrum van Heli-Holland in Emmen te gaan, mogelijk voor wat onderhoud.

Prachtige helikopter voor een prachtig initiatief! Keep up the good work!

 

 

 

 

 

 

 

Foto copyrights en info: Henk Wadman - met onze dank

Onderstaande video is een deel van OutBluePlanet, een samenwerking tussen OceanX Media en de BBC Earth, om mensen warm te maken om meer over de oceaan te laten praten.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *