Bezig met laden...

Logboek

Ook Frankrijk klaagt over beschikbaarheid van de NH90 helikopters

Ook Frankrijk klaagt over beschikbaarheid van de NH90 helikopters

Het is reeds lang geen geheim meer dat de NH-90 helikopters kampen met een gebrekkige beschikbaarheid. Zowat alle landen met NH-90 helikopters hebben dezelfde problematiek. 

De Belgische NH-90 helikopters in de eerste jaarhelft van 2018 maar 45% beschikbaar geweest en dat is zeker geen goed rapport. Maar in vergelijking met de Duitse Bundeswehr viel het nog reuze mee. Daar waren van de 75 aangekochte NH-90's slechts 9 helikopters beschikbaar, dat is net 12%. Het kan dus nog altijd slechter. Over de Nederlandse NH-90 hebben we geen juiste cijfers maar we vermoeden dat deze ergens onder deze van de Belgische NH-90 situeren.

Ook de Fransen zijn ongelukkig over deze beschikbaarheid vooral omdat dit jaren na de levering blijft aanhouden. De Franse admiraal, baas van de Aéroavale, die de NH-90 Caimans onder zijn bevel heeft klaagt ook van de beperkte beschikbaarheid die gelukkig voor hem in het laatste jaar van 40% naar 50% is gestegen. In vergelijking tot België en Duitsland is dit niet zo slecht maar dat is natuurlijk ook maar een trieste vaststelling.

De generaal ziet twee redenen voor deze problematiek:

  • de helikopters zijn geleverd in verschillende pre-versies die nu een upgrade moeten krijgen naar een de operationele versie MR1, sommige van deze upgrades vergen tot 12 maand extra werk en onbeschikbaarheid
  • het onderhoudsschema van de NH-90 is zeer veeleisend, zo is na 600 uren een mini-overhaul nodig die 6 maand duurt

Op niveau van de leveringen aan de Aéronavale zijn intussen 24 van de 27 NH-90 NFT Caiman helikopters uitgeleverd en zullen de laatste drie tegen eind 2021 worden uitgeleverd. Wat betreft de upgrades zullen deze vermoedelijk nog duren tot 2024.

Geen leuk verhaal als je weet dat deze toestellen zowat €30 miljoen kosten...en de eerste NH-90 helikopters zowat 10 jaar geleden uitgeleverd zijn. 

Video: een NH-90 onderhoudsmonteur aan het werk

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *