Bezig met laden...

Logboek

Koningin Maxima vliegt mee met brand blussende Chinook helikopter

Koningin Maxima vliegt mee met brand blussende Chinook helikopter

Koningin Máxima heeft gisteren een niet alledaagse inzet van dichtbij mee mogen maken. Zij vloog tijdens een trainingsvlucht mee met een Chinook-transporthelikopter van de Nederlandse luchtmacht. Het toestel was uitgerust met een zogenoemde bambi bucket. Nadat die was gevuld met water bestreed de bemanning een fictieve brand.

De koningin was de hele middag te gast op Vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando (DHC), dat dit jaar 15 jaar bestaat. De trainingsvlucht was een onderdeel van het bezoek. Ook kreeg de koningin alles te horen over de ontwikkelingen binnen de luchtmacht en het helikoptercommando in het bijzonder.

Koningin Máxima was zichtbaar onder de indruk van de vlucht. Na afloop van de zogeheten Fire Bucket Operatie-training was zij erg benieuwd naar alle technische en logistieke aspecten die bij de inzet komen kijken. De medewerkers stonden haar graag te woord.

Taken
Het blussen van natuurbranden is een van de taken van Defensie. Afgelopen jaar rukten de helikopters van de luchtmacht meerdere keren uit voor bijstand bij een natuurbrand in De Peel. Experts van het KNMI en verschillende kenniscentra waarschuwen dat een groter deel van Nederland hier in de toekomst mee te maken krijgt.

De druk op de brandweer neemt hierdoor toe. De hulpdiensten kunnen een beroep op Defensie doen, als zij de brand zelf niet onder controle kregen. Het DHC is dan beschikbaar met Chinooks en Cougars. Overigens worden deze helikopters ook buiten Nederland ingezet. Denk onder meer aan de hevige bosbranden in 2021 in Albanië.

Foto & video © Koninklijke Nederlandse Luchtmacht - DHC

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *