Bezig met laden...

Logboek

Vertical's VX4 crasht gedurende onbemande testvlucht

Vertical's VX4 crasht gedurende onbemande testvlucht

In een korte 6-K nota aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC (US Securities & Exchange Commission), heeft Vertical Aerospace bekend gemaakt dat een prototype van haar VX4 gedurende een onbemande testvlucht is gecrasht door het uitvallen van een motor.

Het ongeval gebeurde afgelopen woensdag 9 augustus 2023 op het testcentrum van Vertical Aerospace op Cotswold Airport in de UK. Het toestel was op afstand bestuurd en er waren bemanning noch passagiers aan boord. 

Vertical Aerospace schrijft over de oorzaak van de crash: " Our flight test programme is designed to establish the limits of the aircraft’s performance, and the incident occurred during an uncrewed test of the aircraft’s maneuverability during a motor failure test scenario, which is a key requirement to progress to crewed operations. We are working closely with the relevant authorities."   

In elk geval zal deze crash het ganse testprogramma vertragen en zal de evolutie naar bemande testvluchten worden bevroren tot de oorzaak van de crash geanalyseerd is en de nodige conclusies en eventuele aanpassingen zijn goedgekeurd.  

De SEC verplicht bedrijven die op de Amerikaanse beurs zijn genoteerd om alle 'voorvallen' die mogelijks een directe of indirecte invloed kunnen hebben op de waarde van het bedrijf via een Form 6-K publiek te maken. Vertical Aerospace's CEO, Stephen Fitzpatrick, heeft dit reeds op 9 augustus 2023 gedaan.

Eerder zei Fitzpatrick dat de certificatie van de VX4 gepland was op het einde van 2026. Vermoedelijk zal deze crash zorgen voor vertraging van de certificatie aangezien de autoriteiten die instaan voor de certificatie deze crash van hun kant in detail zullen analyseren.  

Foto © Vertical Aerospace

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *