Bezig met laden...

Logboek

Piasecki gaat samen met Metro de - waterstof - PA-980 verder ontwikkelen

Piasecki gaat samen met Metro de - waterstof - PA-980 verder ontwikkelen

Piasecki Aircraft en het Amerikaanse Metro Aviation hebben een overeenkomst ondertekend om samen te werken de Piasecki's PA-890 Pathfinder Electric-helikopter verder te ontwikkelen. De PA-890 zal uitgerust worden met het revolutionaire Hydrogen Fuel Cell Electric-voortstuwingssysteem.

De Pathfinder wordt een zeven-persoons, tweehonderd zeemijl compoundhelikopter. Het Hydrogen Electric-systeem, ontwikkeld door Piasecki met zijn partner en waterstofspecialist HyPoint, heeft een geprojecteerde energiedichtheid die vijf keer zo hoog is als die van de huidige lithiumbatterijen.

De Piasecki PA-890 Pathfinder zal koolstofvrije verticale vluchten bieden die geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen, inclusief medische noodhulp. Naast de brandstofcel zal de Pathfinder beschikken over een unieke Piasecki-gepatenteerde compoundconfiguratie, met een scharnierende vleugel en draaibare staartrotor, om de efficiëntie van de helikopter tijdens cruisevluchten te maximaliseren.

Het resultaat zal een helikopter zijn die bij uitstek geschikt is voor verschillende missieprofielen, waaronder HEMS, wetshandhaving, bedrijfs-, luchtvaart- en vrachtvervoer, met directe operationele kosten die 40% tot 60% lager zijn dan de huidige door JetFuel turbines aangedreven helikopters, en dat allemaal zonder koolstofemissie.

Mike Stanberry, CEO van Metro Aviation, zei hierover: "Piasecki Aircraft's erfenis van innovatie spreekt voor zich, en we zijn verheugd om met hen samen te werken bij het ontwikkelen en commercialiseren van deze opwindende nieuwe technologie. De Pathfinder is een transformerende en geloofwaardige stap voorwaarts voor de verticale lift-industrie. We kijken uit naar een langdurige samenwerking met Piasecki, waarbij we onze expertise delen op het gebied van helikopters, vluchtoperaties, onderhoud, training en ondersteuning om van de Pathfinder een echt transformationeel product te maken voor onze industrie en klanten. Deze stap om betaalbare, koolstofvrije, stillere technologie naar de wereld van helikopters te brengen, is actueel en opwindend. We zijn blij dat we er deel van uitmaken."

Over Piasecki Aircraft

Piasecki is een heel bekende naam in de helikoptergeschiedenis. Na Igor Sikorsky met de VS-300 was de Piasecki met de PV-2 de tweede Amerikaanse helikopter in de geschiedenis.

Nog bekender was de HRP-1, de allereerste militaire tandemhelikopter, en de eerste helikopter die speciaal voor het Amerikaans leger werd ontworpen door de stichter Frank N. Piasecki. Door zijn nieuwe vorm kreeg deze helikopter de bijnaam van 'Flying Banana' (zie foto links). 

Deze succesvolle tandemhelikopter werd de voorloper van de CH-47 Chinook familie. In 1960 werd Piasecki Helicopter Company gekocht door Boeing en werd het Boeing Helicopter. Piasecki zelf ging verder als Piasecki Aircraft Corporation en specialiseerde zich verder in vooruitstrevende VTOL systemen. Hij overleed in 2008 op 88-jarige leeftijd.

Foto PA-890 © Piasecki Aircraft

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *