Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters wil het UK NMH project winnen met de Europese H175M

Airbus Helicopters wil het UK NMH project winnen met de Europese H175M

De Britse Defensie staat voor een belangrijke aankoop.

In haar beleidsplan 2021 maakte de Britse MOD (Ministerie van Defensie) bekend dat ze een project NMH (New Medium Helicopter) opgestart heeft voor de vervanging van 23 Westland-Aerospatiale SA 330E Puma HC2 helikopters die sinds 1971 in dienst zijn. Deze toestellen zouden in 2025 uit dienst worden genomen met de NMH's als hun vervangers. Ook een aantal andere medium helikopters zou door de NMH's worden vervangen waardoor de MOD ongeveer 35 helikopters zou aankopen.

Alhoewel de specificatie's voor de nieuwe NMH-helikopters nog helemaal niet bekend gemaakt hebben helikopterbouwers Leonardo en Airbus onmiddellijk een promo-campagne opgezet om hun mogelijke oplossingen en de economische consequentie's ervan duidelijk te maken. Zeker toen het Defensie-beleidsplan werd goedgekeurd werden het druk in de hoofdkwartieren van de helikopterbouwers.

Vooral Leonardo was intussen zeer actief en bouwde reeds een soort prototype van haar NMH voorstel: de AW149M. Dit toestel zou niet alleen de perfecte NMH zijn en vervanger voor de Puma's maar ook werkzekerheid bieden voor 3.000 medewerkers in de Britse Yeovil fabriek van Leonardo.

Maar ook Airbus laat zich niet onbetuigd. Airbus wil met de militaire versie van de H175 een moderne en all-round helikopter aanbieden, die zijn strepen reeds heeft verdient bij de Britse off-shore helikopteroperatoren.

Naast een performante helikopter kan Airbus ook zijn 12.500 medewerkers (de ex-BAE luchtvaartbedrijven) in de weegschaal leggen. Daarenboven stelt Airbus voor om de H175M helikopters ook in de UK te assembleren samen met Britse toeleveranciers.

Dit laatste is van groot strategisch belang omdat de burgerlijke H175 helikopter ook in China vervaardigde onderdelen gebruikt en deels in China wordt gebouwd. Maar recent heeft Airbus een H175 helikopter geheel in Europa gebouwd (zie foto links - Airbus copyrights). Alvast voor dit project stelt Airbus, in een gesprek met Vertical Magazine, dat het alle onderdelen in Europa en zoveel mogelijk uit de UK zou betrekken.

Of Airbus hiermee de Britse Defensieminister en zijn luchtmachtgeneraals zal kunnen overtuigen is voorlopig koffiedik kijken. Deze zullen in eerste instantie hun specificatie's tegen september 2021 op papier moeten zetten en nadien kijken wie hieraan het best voldoet.

Maar naast Leonardo en Airbus zijn er voor de Britten nog andere kandidaat leveranciers. Bell en Sikorsky zullen zeker hun mogelijkheden voorstellen en het zou ook niemand verwonderen dat de Britten met spanning zullen uitkijken naar de uitkomst van het Amerikaanse FLRAA project.      

Naar goede Britse gewoonte...wait and see!  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *