Bezig met laden...

Logboek

Barcelona wil in 2022 de eerste demo's met luchttaxis laten doorgaan

Barcelona wil in 2022 de eerste demo's met luchttaxis laten doorgaan

Enaire, de nationale Spaanse luchtverkeersleider, werkt mee aan Europese projecten om de toekomstige mobiliteit van mensen in stedelijke en voorstedelijke gebieden te verbeteren door middel van vliegende voertuigen en in het bijzonder luchttaxi's.

Onder het motto: "De toekomst wacht op ons: de nieuwe stedelijke luchtmobiliteit" heeft Angel Arias, algemeen directeur van Enaire, het startschot gegeven voor twee projecten. Het eerste project is Corus-Xuam, Europees gecoördineerd door Eurocontrol en het tweede project is Amu-Led gecoördineerd door Everis.

Beide projecten zullen in 2022 uitmonden in demonstraties met luchttaxis. In Spanje zullen die plaatsvinden in de steden Barcelona en Santiago de Compostela, twee plaatsen met veel toerisme. 

Corus-XUAM (Extension for Urban Air Mobility)

Is het Europees project dat moet zorgen dat het UTM (Unmanned Traffic Management) in de lidstaten op een geharmoniseerde en veilige manier kan verlopen en worden geïntegreerd in het bestaande ATC (Air Traffic Control) netwerk. Onbemande luchttaxis zijn een extra challenge voor dit project omdat ze opereren in en rond drukbevolkte steden welke meestal ook een drukke luchthaven bezitten. De universiteit van Catalonië werkt ook mee aan dit project. Het project is gesponsord door de Europese Unie, Sesar fondsen.

Amu-Led

Het ambitieuze project, onderdeel van de Sesar Joint Undertaking,  wordt geleid door het Spaanse consultancybedrijf Everis en zal daadwerkelijk een aantal demonstratievluchten uitvoeren met luchttaxis in de toerisme-steden Barcelona en Santiago de Compostela. Naast het testen van deze luchttaxi's binnen het luchtverkeersnetwerk zal het project ook zoeken naar manieren om dit soort luchttransport accepteerbaar te maken bij het grote publiek.

Het is nog niet duidelijk welke luchttaxi-fabrikant aan dit project zal deelnemen. Het Duitse Volocopter, het Duitse Lilium en het Spaanse Tecnalia zouden zich wel reeds kandidaat gesteld hebben. Maar ook Airbus en Boeing Europe maken deel uit van het consortium die het projects zal uitvoeren. 

Foto: Test van de Tecnalia Aerotaxi - copyrights Tecnalia

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *