Bezig met laden...

Logboek

Leonardo levert de 12e Noorse NH90, na 20 jaar...

Leonardo levert de 12e Noorse NH90, na 20 jaar...

Na jaren vertraging en een extra jaar stilstand door de corona pandemie is de Noorse Defensie samen met NHI / Leonardo begonnen met de acceptatie van de 12e NH-90 helikopter voor de Noorse luchtmacht.

De eerste testvlucht ging door op 28 april op de terreinen van de Leonardo fabriek in Tessera. Het toestel werd reeds gebouwd in 2010 maar was toen niet in FOC (final operating condition) om uitgeleverd te worden, nu is de helikopter volledig klaargestoomd.

Deze twaalfde NH-90 (registratie: NNWN002 en serial 1027) is deel van de originele bestelling van 14 helikopters, die 20 jaar geleden werd ondertekend. Als alles volgens de huidige planning verloopt zullen voor het eind van deze zomer ook de laatste twee resterende NH-90's worden uitgeleverd.

Wel moeten dan de zes eerst geleverde NH-90 helikopters terug naar de NHI fabriek voor een upgrade naar hun FOC (final operating condition). Volgens de planning zou dit in 2022 volledig moeten zijn afgerond. Met de ervaring in ons achterhoofd van de Benelux NH-90's en upgrades durven wij dit sterk te betwijfelen dat dit zal lukken.

Om de beschikbaarheid van de NH-90's in Noorwegen te verbeteren hebben de Noorse Defensie en NHI een speciale afspraak gemaakt over de beschikbaarheid van reserveonderdelen en onderhoudsmateriaal. 

Een en ander komt plots na de negatieve commentaren over de NH-90 in het jaarverslag 2020 van het Noorse leger. Blijkbaar zijn NHI en het leger nu vastberaden om deze lange en treurige lijdensweg definitief te beëindigen.

Intussen heeft de Noorse Defensieminister reeds beslist om, ten minste tijdelijk, een aantal helikopters in te huren om de vitale Kustwacht-functie te kunnen uitvoeren.

Foto Noorse NH-90 in actie bij een Kustwacht-missie - copyright NH Industries

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *