Bezig met laden...

Logboek

Oude Chinook krijgt tweede leven in Nationaal NL Militair Museum

Oude Chinook krijgt tweede leven in Nationaal NL Militair Museum

Een oude Chinook-transporthelikopter (met registratie D-663) staat vanaf 6 juni 2024 te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg (NL).

De helikopter was al sinds de jaren negentig van vorige eeuw in gebruik. Defensie heeft het geschonken omdat de hele Chinook-vloot nu is vervangen en gemoderniseerd. De laatste machine van totaal 20 nieuwe werd in november 2022 door de Amerikaanse fabrikant Boeing opgeleverd. Hier een foto van de D-663 in zijn nieuwe omgeving.

Op 13 mei werd het toestel vanop de luchtmachtbasis Woensdrecht per dieplader naar Soesterberg getransporteerd. Het toestel was in juli 2020 uit dienst genomen bij DHC (Defensie Helikopter Commando) op Gilze-Rijen (NL).

De Chinook is een werkpaard. Verplaatsingen van militairen en materieel, transport van grote en zware objecten, medische evacuaties en natuurbranden blussen.

De nieuwe Chinook transporthelikopters hebben al die taken van de oude overgenomen. Die zijn door intensief gebruik dan ook echt versleten.

De nieuwe als Chinook CH-47F MYII CAAS aangeduide transporthelikopters zijn gehuisvest bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De Chinook is herkenbaar aan de dubbele rotorbladen die een zeer specifiek geluid voortbrengen.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *