Bezig met laden...

Logboek

Airbus H225 vliegt met 100% duurzame brandstof (SAF)

Airbus H225 vliegt met 100% duurzame brandstof (SAF)

Een Airbus H225 heeft de allereerste helikoptervlucht uitgevoerd met 100% duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Beide Safran Makila 2-motoren van de H225 werden aangedreven door SAF.

Deze vlucht, die volgt op een vlucht van een Airbus H225 met één SAF-aangedreven Makila 2-motor in november 2021, maakt deel uit van een serie testvluchten die erop gericht is te begrijpen wat de impact van SAF-gebruik is op de systemen van de helikopter. Airbus verwacht de tests verder te zetten op andere types helikopters met verschillende brandstof- en motorarchitecturen om het gebruik van 100% SAF ten laatste tegen 2030 te certificeren.

“Deze vlucht met SAF die de beide motoren van de H225 aandrijft, is een belangrijke mijlpaal voor de helikopterindustrie. Het markeert een nieuwe fase in ons plan om het gebruik van 100% SAF in onze helikopters te certificeren. Dit alleen zou al een vermindering tot 90% van de CO2-uitstoot zou betekenen", aldus Stefan Thome, Executive Vice President, Engineering en Chief Technical Officer, Airbus Helicopters

Het gebruik van SAF is een van de hefbomen van Airbus Helicopters om haar ambitie te verwezenlijken om de CO2-uitstoot van haar helikopters tegen 2030 met 50% te verminderen. SAF minimaliseert zijn de ecologische voetafdruk van de helikopter met behoud van dezelfde vliegprestaties.

Volgens het Waypoint 2050-rapport zou het gebruik van SAF in de luchtvaart verantwoordelijk kunnen zijn voor 50-75% van de CO2-reductie die nodig is om tegen 2050 netto CO2-emissies te bereiken in de luchtvaartindustrie. Hoewel de productie van SAF momenteel slechts 0,1% van de totale productie van vliegtuigbrandstof uitmaakt, wordt verwacht dat dit cijfer de komende jaren drastisch zal stijgen om tegemoet te komen aan zowel de groeiende vraag van exploitanten als de komende SAF-gebruiksmandaten.

In juni 2021 lanceerde Airbus Helicopters de 'SAF User Group' met de bedoeling alle belanghebbenden samen te brengen om te werken aan manieren om het gebruik van gemengde SAF-kerosine te versnellen en de weg vrij te maken voor 100% SAF-vluchten voor toekomstige vloten. Alle commerciële vliegtuigen en helikopters van Airbus zijn nu reeds gecertificeerd om te vliegen met een SAF-mengsel tot 50%. Het doel van Airbus Helicopters is om tegen 2030 een certificering van 100% SAF te behalen voor de commerciële helikopters van Airbus.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *