Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit onze Benelux luchtvaartregisters

Nieuws uit onze Benelux luchtvaartregisters

September 2022 was een maand met veel helikoptertrafiek maar geen nieuwe helikopters in de Benelux luchtvaartregisters.

Het Belgisch burgerlijke luchtvaartregister telt nu 139 helikopters en de militaire vloot bestaat uit 18 helikopters. In Nederland zijn er 75 helikopters ingeschreven in het burgerlijk luchtvaartregister en telt de militaire vloot 75 actieve helikopters.

Over de ganse maand september 2022 konden we 2.589 helikopters tellen boven de Benelux. Dit is 30 bewegingen minder in vergelijking met september 2021 toen we er 2.619 konden waarnemen. In coronajaar 2020 zagen we in september 2.528 helikopters in de lucht.

De absolute record 'helikopter dag' in de afgelopen 10 jaar was 22 september 2022 toen we 115 verschillende helikopters gespot hebben boven de Benelux. 

 

Leonardo AW119 Koala met registratie N72SL is nu vliegwaardig

Meer dan een jaar geleden arriveerde op 23 april 2021 deze Leonardo AW119 Koala per schip vanuit Panama in de Antwerpse haven. Vandaar werd het toestel per dieplader getransporteerd naar Aircraft Solutions op EHBK.

Er was heel veel werk nodig om het toestel terug vliegwaardig te maken maar het toestel maakte reeds zijn eerste succesvolle testvluchten. Tegelijkertijd kreeg het knappe toestel een nieuwe, volledig zwarte kleur.

Het toestel werd in het Amerikaans luchtvaartregister ingeschreven als N72SL met als eigenaar het Britse Southern Aircraft Consultancy en zal op EBLM, Meulebeke, (B) gebaseerd zijn.    

Foto © Leo Remmel - met onze dank

 

Chinook D-479 overgedragen aan 298 Squadron op Gilze-Rijen

Op 8 september 2022 werd de nieuwe Chinook CH-47F MYCAAS II met registratie D-479 overgedragen van DMO (Defensie Materieel Organisatie) in Woensdrecht naar zijn operationeel squadron 298 op Gilze-Rijen.

De Chinook had op Woensdrecht bij DMO een aantal specifieke aanpassingen gekregen die niet standaard in de fabriek werden uitgevoerd.

Het toestel werd op 13 januari 2021 door fabrikant Boeing geleverd aan het Nederlandse 302 Squadron op Ft. Hood (USA) voor opleiding van de Nederlandse Chinook piloten en vloog daar tot eind 2021. 

 

Bell JetRanger 206II met registratie OO-LMI is nu N206BP 

De donkere JetRanger 206II, gebouwd in 1973, werd op 22 juni 2022 uitgeschreven uit het Belgisch luchtvaartregister.

Na een paar maanden in niemandsland werd het toestel op 6 oktober 2022 ingeschreven in het Amerikaans luchtvaartregister als N206BP met als eigenaar Airman Helicopter Inc in Fort Lauerdale (Florida, US).  

 

Drie nieuwe kustwachthelikopters in Nederland

Als het plan lukt zal de Nederlandse kustwachthelikopter vanaf 4 november 2022 worden gevlogen door de Brits-Amerikaanse helikopteroperator Bristow. 

Bristow is de grootste helikopteroperator ter wereld en ontstond uit de fusie van operator ERA met Bristow, die toen net uit een faling was herrezen. Bristow zal voor de Nederlandse kustwacht drie helikopters van het type AW189 inzetten. Een ervan wordt gebaseerd op Den Helder, de tweede op het vliegveld Midden-Zeeland en het derde toestel zal als reserve dienstdoen bij onderhoudswerkzaamheden of pannes.

Van de drie voorziene helikopters is alleen de Engelse G-MCGN vliegklaar. De G-OENC is voor zover bekend nog in ombouw en dat zou nog enkele weken kunnen duren. De nieuwe Leonardo AW189 met fabrieksregistratie I-RAIW maakt momenteel nog testvluchten vanop de fabriek.

Eenmaal op Nederlandse bodem zullen de drie kustwachthelikopters worden ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister en krijgen ze respectievelijk: PH-RSQ, PH-SAR en PH-NCG als nieuwe registratie. 

 

Robinson R44 Raven II met registratie OO-GOD

De helikopter van wijlen zakenman Eric Mattheeuws met registratie OO-GOD had als eigenaar: C&C Invest en dit wordt nu C&C Operations te Veurne. De basis blijft EBKT. 

 

Robinson R22 Beta II met registratie OO-STB

De Robinson R22 van STB-Copter met registratie OO-STB vloog op 29 augustus 2022 naar Suarlée (Namen). Sindsdien wordt de trainingshelikopter daar intensief gebruikt voor scholing bij Best In Sky.

 

De vloot van NHV in Ivoorkust

In het kader van de voering van 25 jaar NHV (Noordzee Helikopter Vlaanderen) kregen we ook foto's van deze viering op de basis van NHV in Ivoorkust. Tijd om de drie Airbus Dauphins van NHV Ivoorkust in kaart te brengen, het zijn:

 

RotorWay Exec 162F op bezoek in België

We kregen een mooie foto van Jesse Vervoort van de RotorWay Exec 162F met registratie F-PAMA van Philip De Groote.

Het toestel was op bezoek op de Oldtimer Fly-Inn te Schaffen (B) op 14 augustus. 

Bij nader toezien bleek dat de zelfbouw helikopter in het Franse luchtvaartregister ingeschreven is met als thuisbasis Ursel. Misschien zal deze helikoper nu wat meer in België te zien zijn.

 

Nederlandse Alouette III met registratie A-275 verkocht naar Zuid-Afrika

Jammer maar helaas... De wondermooie Alouette III A-275 van HeliFlight Helikopters uit Stroe is verkocht. 

Plannen om het toestel terug in Nederland te laten vliegen bleken spijtig genoeg economisch niet haalbaar. En nu moest het team van Pieter de Kruif het toestel verkopen. De uiteindelijke bestemming is Zuid-Afrika maar we hebben voorlopig nog geen informatie waar het toestel zal worden ingezet.

Gelukkig blijft de herinnering aan de Alouette III in Nederland nog zeer goed bewaard in het Alouette Museum in Barneveld en in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

 

Airbus Colibri OO-HAM verkocht naar Zwitserland

De knappe Colibri H120 stond reeds sinds meer dan een jaar te koop bij eigenaar Transport R. Fraipont in Eupen.

Het toestel stond in de hangaar en heeft het afgelopen jaar ook niet meer gevlogen.

Op 9 september 2022 werd de helikopter uitgeschreven uit het Belgisch luchtvaartregister met bestemming Zwitserland, waar het nog niet is ingeschreven.

 

 

Te Koop

Op onze pagina 'Te Koop' staan er momenteel niet minder dan 31 helikopters te koop, die op een of andere manier iets te maken hebben of hadden met de Benelux. 

Deze week kwam er een nieuwe toestel in de verkoop. Het betreft de knalrode Robinson R44 Raven II met de toepasselijke registratie OO-RED. Je kunt het hier bekijken. 

Opgelet: De info op de pagina 'Helikopters Te Koop' is louter informatief en eventuele verkoopacties zijn steeds voor rekening van de originele verkoper. Wij, helispot.be of helispot.nl zijn nooit verkoper van deze toestellen en zijn nooit partij in welke transactie dan ook. Er is ook geen garantie dat deze toestellen op dit moment nog steeds te koop staan of dat de geciteerde prijs correct is.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *