Bezig met laden...

Logboek

Noorse Defensie gaat voor MH-60R om haar NH-90's te vervangen

Noorse Defensie gaat voor MH-60R om haar NH-90's te vervangen

De Noorse regering heeft besloten zes nieuwe maritieme helikopters aan te schaffen. De eerste levering zal al in 2025 plaatsvinden. Dit zal de nationale controle, de paraatheid van de strijdkrachten en de aanwezigheid in de noordelijke regio's versterken, zei minister van Defensie Bjørn Arild Gram.

De regering heeft de Amerikaanse Sikorsky MH-60R Seahawk gekozen als maritieme helikopter, ter vervanging van de NH90-helikopter die Noorwegen vorig jaar onverwacht uit dienst nam. Gezien de huidige veiligheidssituatie werd veel moeite gedaan om snel een oplossing te vinden voor de ongelukkige helikoptersituatie. De Seahawk is hetzelfde type helikopter dat door bondgenoten wordt gebruikt en is gebaseerd op bewezen en beschikbare technologie. 

In eerste instantie zullen de helikopters worden ingezet door de Noorse kustwacht, maar ze zullen ook worden voorbereid voor apparatuur voor onderzeebootbestrijding. Deze maritieme helikoptercapaciteit stelt de kustwacht beter in staat om nationale controle te waarborgen, gezag uit te oefenen en zoek- en reddingsacties op zee uit te voeren, zegt Gram.

Samenwerking met Denemarken

Denemarken exploiteert Sikorsky Seahawks sinds 2016. Om belangrijke helikopterexpertise voor Noorse bemanningen van de basis Bardufoss veilig te stellen en te behouden, zal de luchtmacht personeel naar Denemarken sturen om technische en operationele expertise op de Seahawk op te doen. Door dit concrete voorbeeld van Noorse defensiesamenwerking doen we ervaring op in Denemarken voordat de nieuwe Seahawks in Noorwegen aankomen. Dit zal ons helpen om sneller volledige operationele capaciteit te krijgen, zegt minister Gram.

Noorwegen is in nauw overleg met de Amerikaanse autoriteiten om zo snel mogelijk oplossingen te vinden voor een Noorse maritieme helikoptercapaciteit. Noorwegen krijgt de kans om maximaal drie nieuwe helikopters aan te schaffen die bestemd waren voor de Amerikaanse Navy, waarbij de eerste levering van de MH-60R Seahawk rond de zomer van 2025 wordt verwacht. De Noorse Seahawks zullen op de basis Bardufoss worden gestationeerd.

In totaal koopt Noorwegen zes helikopters, die moeten worden geleverd van 2025 tot en met 2027. Voor de levertijd moet Noorwegen in de zomer van 2023 een FMS-overeenkomst (Foreign Military Sales) met de Amerikaanse Defensie ondertekenen. 

De uitdienstname van de Noorse NH90-vloot is onderwerp van vele discussies in Noorwegen ook al omdat er intussen geen tijdelijke capaciteit voorhanden is. Lees hier een artikel over deze problematiek. 

Foto © US Marine - Dvidshub

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *