Bezig met laden...

Logboek

Amerikaans leger start test met nieuwe generatie GE T901 turbines

Amerikaans leger start test met nieuwe generatie GE T901 turbines

In 2019 koos het Amerikaans leger de GE Aviation GE T901 als de toekomstige ITE (Improved Turbine Engine) voor de nieuwe en om te bouwen Boeing AH-64 Apache helikopters en Sikorsky UH-60 Black Hawk vloot.

Een reusachtige opdracht waarbij zowat 4.000 turbines moeten worden geleverd. Overigens heeft het Amerikaans leger al besloten om haar nieuwe helikopters uit het FVL (Future Vertical Lift) programma FARA ook met deze turbines uit te rusten.

Op 23 maart liet GE Aviation in een uitgebreid bericht weten dat ze in haar testfaciliteit in Lynn, VS, de eerste tests met de eerste GE T901 ITEP met succes heeft uitgevoerd.

Het was een grondtest waarbij brandstof in de turbine werd ingespoten om vermogen op te wekken. In het jargon noemt deze testturbine de FETT (First Engine To Test), een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een turbinemotor. Het testen van de eerste motor is het begin van een meerjarige testcampagne om de volledige legerkwalificatie te behalen. 

Gedurende een dergelijke test worden vele honderden meetpunten gemonitord en wordt de data van meer dan 100 uren testdraaien zorgvuldig opgeslagen om te verwerken in mogelijke fine-tuning en aanpassingen van de turbine. GE Aviation is op schema om de eerste fase van het ITEP project af te werken tegen ten laatste augustus 2024.

Het ITE programma is het belangrijkste motorprogramma ooit in de helikopterindustrie. Het Amerikaans leger wil met een uniforme turbinekeuze MRO (maintenance, repair & overhaul) efficiënter en goedkoper maken. 

Vergeleken met zijn voorganger, de GE T700, heeft de T901 50% meer vermogen, terwijl de turbine 25% minder brandstof verbruikt en evenredig de CO2-uitstoot vermindert. Een grotere duurzaamheid van de componenten zal de levenscycluskosten verlagen.

Hoewel niet voorzien in de huidige ontwikkeling is er de vraag of het Amerikaans leger ooit met deze nieuwe generatie turbine wil gaan voor 100% milieuvriendelijke SAF (Sustainable Aviation Fuel). 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *