Bezig met laden...

Logboek

GE's T901 turbine vertraagt nieuwe FARA helikopter

GE's T901 turbine vertraagt nieuwe FARA helikopter

Het Amerikaanse militaire FARA-programma dreigt verder vertraging op te lopen nu de eerste ITEP GE T901 turbines ten vroegste begin 2024 kunnen worden uitgeleverd.

De twee mededingers aan het FARA-programma, dat de opvolger moet vinden voor de 2.200 Bell OH-58 verkenningshelikopters van het Amerikaans leger, zijn de Bell 360 Invictus helikopter en de Sikorsky Raider-X. Beide concurrenten stellen dat hun prototype voor meer dan 90% klaar is maar dat ze voor verdere afwerking en grondtesten afhankelijk zijn de levering van de ITEP-turbinemotoren van GE. 

Het FARA-programma heeft volgens de laatste planning zowat 16 maanden vertraging opgelopen en het is maar te hopen dat GE tegen begin 2024 de T901-motoren kan leveren en dat Bell en Sikorsky hun grondtesten kunnen afwerken tegen eind 2024.

In februari 2019 besloot het Amerikaans leger voor de toekomstige helikopterturbines in het ITEP-programma de aanbieding van GE (General Electric) te weerhouden. ITEP staat voor Improved Turbine Engine Programma en is de ontwikkeling van een geavanceerde turbine motor als vervanging voor de huidige turbines van 1.300 Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopters en 600 Boeing AH-64 Apache helikopters. In het totaal gaat het over de levering van 4 tot 6.000 turbines als vervangers voor de huidige turbines in deze legerhelikopters en ten behoeve van de nieuw aan te kopen helikopters. 

De ITEP moet 50% meer vermogen hebben, 25% minder brandstof verbruiken en 20% langer meegaan dan de bestaande T700 turbines in de Black Hawk en de Apaches. En bovendien moet de nieuwe T901 turbine precies passen op de plaats van de huidige T700 turbine. Blijkbaar is dit geen sinecure en heeft GE nog wel wat tijd nodig om deze complexe turbine te bouwen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *