Bezig met laden...

Logboek

FLRAA - $315 miljard economische belangen

FLRAA - $315 miljard economische belangen

We hebben het hier reeds dikwijls gehad over het FLRAA programma van de US Army. 

Het FLRAA programma zoekt naar de toekomstige vervanger voor de 2.275 Black Hawk helikopters die Sikorsky reeds vele jaren en in verschillende versies voor het leger bouwt. Voor zowel Bell als Sikorsky-Boeing is dit een cruciaal programma die voor $ miljarden omzet kan zorgen in het komende decennia. De inzet is groot en beide kampen zetten alles in om de beleidsmakers, het leger en de publieke opinie van de kwaliteiten van hun helikopter te overtuigen.

Het belang van een dergelijk programma is moeilijk te overschatten. Naast de pure aanschafkost zal de fabrikant ook zowat 30 jaar onderdelen en onderhoud leveren aan de US Army. Een onderhoudsprogramma op zo'n termijn is meestal twee tot driemaal de waarde van de originele aanschafkost van de helikopter zelf.  

Het CBO (Congressional Budget Office) van het Amerikaanse congres schat nu in dat bij een aankoop van 450 tot 900 FLRAA helikopter de totale aanschafprijs tussen de $23.8 en $47.6 miljard zal bedragen. Dit betekent een kost per helikopter van $52,9 miljoen. 

Maar de US Army heeft 2.275 Black Hawk helikopters in dienst, die over de komende decennia allemaal moeten worden vervangen. Laat ons aannemen dat de multi-missie FLRAA helikopters slechts 75% van de Black Hawk moeten vervangen dan ben je nog bij 1.700 FLRAA helikopters voor een totale aanschafprijs van $90 miljard.

Als je dan over de komende 30 jaar gemiddeld 2,5x de aanschafwaarde moet uitgeven aan upgrades, onderdelen en onderhoud komt daar nog $225 miljard bij. Samen de ronde som van $315 miljard... 

Duidelijk waarom Bell V-280 Valor en de Sikorsky-Boeing Defiant X als de twee laatste concurrenten in het FLRAA-programma (US Army Future Long Range Assault Aircraft) zoveel focus leggen op dit programma. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *