Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Bird strike - NH-90 - Sikorsky

Kort nieuws: Bird strike - NH-90 - Sikorsky

Bird strike vernield windscherm van HEMS helikopter

De piloot van de luchtambulance van 'Derbyshire, Leicestershire & Rutland Air Ambulance' verschoot zich een breuk toen een vogel in volle vlucht pats in de voorruit van de helikopter vloog en de ruit bijna volledig vernielde.

De Leonardo AW109 HEMS helikopter kwam terug van een missie naar zijn basis op de luchthaven East Midlands (Derby, UK) toen de vogel en de helikopter elkaar niet meer konden vermijden. De piloot kon wel veilig een noodlanding maken nabij Carsington Water, 35 km van de basis. Gelukkig waren er geen slachtoffers of gewonden. Op de foto zie je de omvang van de schade.

 

Geen NH-90 helikopters in Lombardsijde (B)

Na de zomer komt het 1ste Bataljon Carabiniers Prins-Boudewijn-Grenadiers naar Lombardsijde. Eerst komt een peloton van 46 manschappen naar de kust, maar het is de bedoeling dat de volledige compagnie van 150 manschappen volgt, incluis de Dingo voertuigen. Vanuit Lombardsijde zullen ook drone-systemen RQ21 integrator worden ingezet.

Maar Lombardsijde had zich ook kandidaat gesteld om NH-90 helikopters van Koksijde te herbergen wanneer deze basis dichtgaat. Hierop kreeg het een negatief antwoord van de minister van Defensie omdat dit niet haalbaar is. Overigens had ook Nieuwpoort zich tevergeefs kandidaat gesteld om de NH-90 helikopters te huisvesten. 

Bij de verhuis naar de luchthaven van Oostende zal Defensie gebruik maken van een aantal bestaande diensten van deze luchthaven (o.a. meteo voorzieningen, beveiliging, ATC toren). Dergelijke infrastuctuur is niet beschikbaar in Lombardsijde noch in Nieuwpoort. Volgens de huidige planning zou de verhuis van Koksijde naar Oostende tegen 2024 een feit moeten zijn. 

 

Sikorsky levert voor het eerst sinds 2019 weer een burgerhelikopter uit

We begonnen stilaan te geloven dat Sikorsky de verkoop en bouw van burgerhelikopters ging stopzetten.

Sinds Sikorsky onderdeel is geworden van het grote concern Lockheed-Martin, een van de grootste producenten van militaire uitrustingen ter wereld, heeft het duidelijk de kaart getrokken van militaire helikopters. De S-76 en S-92 burgerhelikopters kregen blijkbaar veel minder aandacht dan voordien.

Maar in het eerste kwartaal van 2021 wist Sikorsky naast de gebruikelijk vloot van militaire helikopters ook, en dat voor het eerst sinds eind 2019, een burgerhelikopter te verkopen. Sikorsky bevestigde de levering maar wilde niet bekendmaken om welke toestel noch om welke koper het ging. Maar we veronderstellen dat het een S-76D in VIP uitvoering is, waarbij de eigenaar niet wenst bekend te worden.  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *