Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

Nieuwe NL Apaches AH-64E aangekomen op Fort Hood

Op dinsdag kwamen twee nieuwe Boeing Apaches AH-64E versie 6 aan op de luchtmachtbasis van Fort Hood, Texas (US). Beide toestellen, met registratie Q-33 en Q-34 kwamen rechtstreeks van de Boeing-fabriek in Mesa en werden naar Fort Hood gevlogen door piloten van het Amerikaans leger. 

De toestellen werden op Fort Hood door de Amerikanen aan het Nederlandse DMO (Defensie Materieel Organisatie) overgedragen waarna DMO beide helikopters aan het DHC (Defensie Helikopter Commando) 302 Squadron heeft overgedragen. Het Nederlandse 302 Squadron op Fort Hood zal deze toestellen inzetten voor de opleiding en conversie van de Nederlandse Apache-piloten.

Het 302 Squadron heeft nu een vloot bestaande uit vier nieuwe Apache AH-64E v6 aanvalshelikopters. Binnenkort worden nog twee Apaches uitgeleverd in deze nieuwe versie. In het totaal zullen 28 Apaches AH-64D worden omgebouwd naar de versie AH-64E v6, dus nog 24 te gaan.

 

Nieuwe NL Chinook vloot bijna compleet

De leveringen van de nieuwe vloot 20 Nederlandse Chinook CH-47F MYCAAS II helikopters lopen stilaan ten einde. De twee voorlaatste Chinooks, met registratie D-603 en D-604 zijn intussen ook reeds aangekomen op Gilze-Rijen. Daar zijn ze intussen operationeel bij het 298 Squadron.

De twee laatste Chinooks, de D-605 en de D-606 zijn door Boeing reeds gebouwd en zijn nu ter voltooiing bij SES International in het Amerikaanse Huntsville. Nadien komen ze via Antwerpen naar Woensdrecht waarna ze bij DMO (Defensie Materieel Organisatie) een aantal specifieke Nederlandse uitrustingen krijgen ingebouwd. Einde dit jaar of begin 2024 zullen deze twee laatste helikopters worden uitgeleverd aan het 298 Squadron op Gilze-Rijen.     

 

De exit van AS365 Dauphin's bij NHV 

Nu het contract bij de Nederlandse Kustwacht afgelopen kan NHV ook dit deel van zijn vloot Dauphin's gaan afbouwen. De OO-NHX is een Airbus AS365N3 Dauphin 2 die in 2005 gebouwd werd voor NHV. De laatste jaren was het toestel vooral actief voor de Nederlandse Kustwacht vanop de luchthaven van Den Helder.

Het toestel maakte op 6 februari 2023 zijn laatste vlucht als OO-NHX en werd daarna op 10 februari 2023 geschrapt uit het Belgische Luchtvaartregister. Het werd verkocht aan het Canadese Talon Helicopters Ltd. en op 1 maart 2023 ingeschreven in het Canadese luchtvaartregister als C-GTVV. 

Eerder dit jaar finaliseerde NHV de levering van zes Dauphins, ofte Airbus H155's, aan Air Greenland. Het zesde een laatste toestel, de OO-NHJ, werd op 8 februari 2023 uit het Belgisch register geschrapt en overgedragen aan Air Greenland.    

 

Knappe Airbus H125 met registratie OO-AMP

De knappe Ecureuil ofte Airbus H125 met registratie OO-AMP werd in 2008 geregistreerd op naam van Helipad - Paul Ameloot en werd in 2016 verkocht aan een nieuwe eigenaar, Mobility Consulting - Gregory Sartorius.

Het toestel is vandaag nog steeds ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister op naam van deze firma maar het toestel dat tot juni 2021 op het vliegveld van Wevelgem (EBKT) stond en toen te koop werd gezet in AvBuyer is sindsdien niet meer gezien in België. Het toestel staat nu gebaseerd op de luchthaven van het Franse Haguenau. Het is niet geweten of het toestel nog steeds te koop staat of intussen verkocht is.    

 

Lelystad krijgt er een mooie Airbus EC130 bij

HeliCentre verwacht in de komende dagen de aankomst van de PH-ZUT, een Airbus EC130 T2 helikopter met serienummer 7888, eigendom van Peter Van Zutphen. Het toestel werd op 23 februari 2023 ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister en was voordien en sinds nieuw geregistreerd als UP-EC031 in Kazakhstan voor operator Q-Avia - Sky Service.

Eigenaar Peter van Zutphen is niet aan zijn proefstuk toe met de aankoop van een EC130. In 2012 kocht hij de EC130 B4 met serienummer 4716 en registratie OO-EVL die later naar de UK werd verkocht. In 2018 kocht Peter dan de EC130 B4 met serienummer 3935, registreerde die als OO-SUZ en verkocht die nadien aan Nord Helicopter. Dit toestel vliegt nu als LN-OWK.  

 

Twee Airbus EC155 B1 helikopters van Heli-Holland geschrapt uit het register

In januari 2023 werden twee Airbus EC155 B1 Dauphin helikopters van Heli-Holland uit het Nederlands luchtvaartregister geschrapt.

Beide toestellen, de PH-HHM met serienummer 6658 en de PH-HHN met serienummer 6655 werden ambtshalve uit het register geschrapt omdat ze meer dan een jaar geen geldig luchtwaardigheidsbewijs meer hadden.

Zowel PH-HHN als PH-HHM hebben sinds hun inschrijving in het Nederlands luchtvaartregister in mei 2021 niet gevlogen.

 

Robinson R44 Raven II van EDPnet is verhuisd naar UK

De R44 Raven II met registratie N1440L van EDPnet (P. Deutz) die sinds 2019 op EBAW stond is sinds 17 februari 2023 naar de UK verhuisd. Het toestel van EDPnet eigenaar Philip Deutz stond sinds mei 2022 te koop en had 1.812 vlieguren op de teller staan.

Het toestel was gebouwd in 2007 en was tot 2015 als LN-OZE bij European Helicopter Center in Noorwegen actief. Nadien verhuisde het naar de UK als G-CKBI bij Derek McGarrity en kwam in 2019 in handen van EDPnet.

Op 17 februari 2023 is het toestel op EBAW vertrokken via het Britse Lydd naar Top Farm. Het toestel zou intussen verkocht zijn.

 

Leonardo AW119 Koala met registratie N72SL staat te koop

Bijna twee jaar geleden arriveerde op 23 april 2021 deze Leonardo AW119 Koala per schip vanuit Panama in de Antwerpse haven. Vandaar werd het toestel per dieplader getransporteerd naar Aircraft Solutions op EHBK.

Er was heel veel werk nodig om het toestel terug vliegwaardig te maken en tegelijkertijd kreeg het knappe toestel een nieuwe, volledig zwarte kleur. Het toestel werd in het Amerikaans luchtvaartregister ingeschreven als N72SL met als eigenaar het Britse Southern Aircraft Consultancy voor een Belgische eigenaar op EBLM, Meulebeke.     

We waren verbaasd dat het knappe toestel nu te koop wordt aangeboden op AvBuyer. De vraagprijs voor het toestel, dat slechts 1.487 vlieguren op de teller heeft staan is $ 1,595 miljoen.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *