Bezig met laden...

Logboek

Gaat Duitsland zijn Tiger aanvalshelikopters upgraden of Apaches kopen?

Gaat Duitsland zijn Tiger aanvalshelikopters upgraden of Apaches kopen?

Het Duitse leger beschikt over een vloot van 53 Airbus Tiger aanvalshelikopters maar is hier niet echt gelukkig mee. Het toestel had heel wat troeven toen het dertig jaar geleden zijn maidenvlucht maakte. Het was de eerste Europese helikopter die:

  • Over een glass cockpit beschikte
  • Grotendeels uit composietmaterialen is gebouwd (80% koolstof versterkt polymeer en kevlar, 11% aluminium en 6% titanium)  
  • Stealth technologie meekreeg

Maar ondanks deze 'primeurs' kon het nooit zijn verwachtingen inlossen en is de Duitse Bundeswehr helemaal niet gelukkig met haar Tiger aanvalshelikopters. Een audit in 2020 toonde aan dat slechts 8 van de 53 Tigers operationeel beschikbaar. Airbus beloofde hulp en beterschap maar of het intussen veel beter geworden is zeer twijfelachtig.  

Tegen eind 2022 moet Duitsland nu beslissen of het samen met Frankrijk en Spanje haar 53 Tigers een upgrade wil geven naar het Mark3 niveau tegen een prijskaartje van ongeveer € 47 miljoen per stuk. In de wandelgangen hebben de militairen reeds besloten om de Tigers te vervangen door de Boeing Apache AH-64E. Maar het is nog de vraag of 'men' het Duits-Franse Airbus Helicopters dit gezichtsverlies kan aandoen. 

Australië was tijden geleden ook vragende partij voor een Tiger Mk3 moderniseringsprogramma maar heeft na veel problemen met het toestel, een zeer lage beschikbaarheid en torenhoge onderhoudskosten besloten haar 22 Tigers vervroegd uit dienst te nemen. Op een bepaald moment weigerden de Australische gevechtspiloten zelfs met de Tigers te vliegen. Intussen heeft Australië reeds een bestelling geplaatst voor Amerikaanse Apache aanvalshelikopters van Boeing. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *