Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Vogelflappen vervangen - Guimbal - MS Flight Sim - Ongevalsrapport

Kort nieuws: Vogelflappen vervangen - Guimbal - MS Flight Sim - Ongevalsrapport

Vogelflappen vervangen

Sinds vorige week dinsdag vliegt de Airbus H135 met registratie F-HSRV van het Franse RTE - Reseau de transport d''electricite boven de hoogspanningsleidingen tussen Geervliet - Brielle - Europoort. Nog drie weken lang zal onder de helikopter een transportbak hangen waarin twee medewerkers van RTE vogelflappen aan de hoogspanningsleidingen zullen bevestigen.

Deze flappen moeten er voor zorgen dat de leidingen beter zichtbaar zijn voor de vogels zodat ze zich er niet meer tegen doodvliegen.  


 
Guimbal aan de top in de Vertical 2021 Survey 

De Franse helikopterproducent Guimbal heeft in de jaarlijkse 'Helicopter Manufacturers Survey' van het maandblad Vertical de hoogste score behaald voor klantenservice van de helikopterfabrikanten, tweede werd Robinson Helicopters. Bij de turbine helikopter ging de eer naar Bell Helicopters.

Er was ook een klantentevredenheidsonderzoek bij de helikopterturbine fabrikanten. Hier ging Pratt & Whitney met de eer lopen net voor Safran.

Ondanks de corona-problematiek waren de resultaten in het algemeen beter dan de vorige jaren, wat volgens de onderzoekers bewijst dat de fabrikanten met creativiteit en maximale inzet hun klanten toch zeer snel hebben geholpen.  

Leuk detail, in de marge van deze survey bevestigde Raphaël Yver van Guimbal dat de onderneming werkt aan een 4-zit versie van de Guimbal Cabri. Hij wilde echter niet vermelden wanneer hierover meer nieuws komt.

Het volledige rapport over deze survey kun je hier lezen in de juli-editie van Vertical.

 

Microsoft Flight Simulator en helikopters

Bij de release van de nieuwe Microsoft Flight Simulator in Augustus 2020 was het duidelijk dat deze geen helikopters ondersteunde. Ontwerper Asobo Studio's vertelde toen dat een ondersteuning voor fysisch gedrag van helikopters later zou worden toegevoegd. Het is duidelijk niet zo makkelijk als even snel een 3D figuurtje maken van een helikopter.

Hierover gevraagd vertelde Asobo Studio dat ze de fysische vliegdynamica voor een helikopter - die helemaal anders is dan deze van een vliegtuig - in MS Flight Simulator gepland hebben voor een 2022 release. Op 15 juli 2021 stond 'Helicopters are a must' als #1 Top Wishes in de planning van Asobo.

Het is nu formeel bevestigd dat we in de 2022 release een levensechte helikopterervaring krijgen op onze 'thuiswerk' PC.

 

Ongevalrapport met 'les' over vortex, overpitching en downwind landing

Het Engelse AAIB (Air Accident Investigation Branch) heeft net een rapport gepubliceerd over een ongeval met een Robinson R44 helikopter.

Het ongeval - gelukkig zonder menselijke slachtoffers - werd veroorzaakt door een weinig ervaren piloot die de windrichting verkeerd (of niet) had ingeschat en daardoor met een 14kts downwind een vrij steile landing wou uitvoeren. Je kunt het rapport hier raadplegen. Het is nuttige lectuur!

Het is een goede 'refreshing' voor ons piloten om bij iedere landing 'te velde' extra waakzaam te zijn en alle aspecten uit onze opleiding regelmatig eens te herbekijken. 

Zeker als het over "confined" area's en 'steep landings' gaat is het nodig om onze kennis regelmatig eens bij te spijkeren. Het blijven voor PPL een soms riskante aangelegenheid waarop we niet voldoende kunnen zijn voorbereid.

De EHEST (European Helicopter Safety Team), een onderdeel van EASA, heeft een goede handleiding uitgebracht om onze kennis over dit onderwerp wat op te frissen! Je kunt deze hier nalezen.   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *