Bezig met laden...

Logboek

Boycot van EU-onderdelen speelt Russian Helicopters parten

Boycot van EU-onderdelen speelt Russian Helicopters parten

De oorlog in Ukraine maakt betrouwbare verslaggeving van nieuws van fabrikant Russian Helicopters vrij moeilijk. Het bedrijf heeft zijn informatiebronnen gesloten voor buitenlandse pers en het blijft moeilijk om informatie te bekomen over de activiteiten van Russian Helicopters. Toch pogen we via enkele contacten vinger aan de pols te houden van het bedrijf die gebaseerd is op de erfenis van twee van de grootste helikopterontwikkelaars ter wereld:  Nikolaj Kamov en Mikhail Mil. 

Russian Helicopters is een holdingmaatschappij boven alle helikopterbedrijven in Rusland; de meest bekende groepsbedrijven zijn Kazan Helicopters (Mi-8/17, Ansat, Mi-38), Rostvertol (Mi-26, Mi-35M, Mi-28NE Night Hunter), Kumertau Aviation (Ka-226T, Ka-32A11BC en marine helikopters), Ulan-Ude Aviation (Mi-8/47), HeliVert (joint-venture met Leonardo) en een reeks MRO-bedrijven. Russian Helicopters is op zijn beurt onderdeel van het industrieel staatsbedrijf Rostec.

De informatie die we wisten te bekomen geeft een verward beeld over Russian Helicopters en we lopen het risico bepaalde zaken te veralgemenen omdat niet alle informatie voor alle groepsbedrijven van Russian Helicopters dezelfde impact heeft.

Maar één verhaal komt duidelijk op de voorgrond en het bevestigt de moeilijkheden van Russian Helicopters om onderdelen van westerse origine aan te kopen of te vervangen door onderdelen van eigen fabricatie. Vooral voor geavanceerde avionics en helikopterturbines zou het probleem groot zijn. 

  • De boycot van specifieke onderdelen afkomstig uit de EU en de VS vertraagt de bouw van bestaande helikopters. Ondanks het feit dat via bepaalde 'duistere' wegen de boycot soms toch kan worden omzeild blijft dit een handicap voor een vlotte uitlevering van de Russian Helicopters toestellen. Overigens is dit probleem ook de oorzaak dat een aantal bestaande helikopters door ontbrekend onderhoud aan de grond staan.  
  • Russian Helicopters heeft al sinds jaren een project opgestart om deze specifieke onderdelen te vervangen door onderdelen van Russische fabricatie blijft dit een moeilijke oefening. Niet alleen omdat de kennis en ervaring niet altijd aanwezig is maar ook omdat het testen en de certificatie van dergelijke onderdelen vrij lang kan aanslepen.
  • UEC Klimov heeft ook een VK-650V helikopterturbine ontwikkeld voor de Ansat en de Ka-226 helikopters. Deze helikopters vliegen nu met Pratt & Whitney PW207K turbines. De eerste 10 testturbines van de VK-650V zouden begin 2024 aan Russian Helicopters geleverd worden om getest te worden in de betrokken helikopers. Maar na een tiental jaren van ontwikkeling spreekt het bedrijf nog steeds over de fabricatie en testing van demonstrators. Er is dus duidelijk nog veel werk vooraleer alle buitenlandse helikopterturbines eenvoudigweg door Russische turbines kunnen worden vervangen.  
  • Resultaat is dat de leveringen van civiele helikopters door Russian Helicopters op een zeer laag pitje staan. Expert van ATO.RU  Maksim Pyadushkin liet weten dat de 16 Mi-171A3 helikopters voor levering in 2023 aan energiebedrijf Gazprom al minstens tot 2024 vertraagd zijn. Ook de export van Russian Helicopters toestellen lijkt bijna te zijn opgedroogd.

Conclusie

Ondanks een vrij gebrekkige boycot door de EU en VS heeft Russian Helicopters wel degelijk belangrijke impact van het ontbreken van bepaalde onderdelen, turbines en avionics. En dit niet alleen voor de bouw van nieuwe helikopters maar ook voor het onderhoud en de luchtwaardigheid van bestaande helikopters. En een spoedig einde van de oorlog en de boycot is niet waarschijnlijk. We blijven dit opvolgen.   

Foto's © Russian Helicopters - UEC

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *