Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters verwacht een contract van 4 miljard euro voor de Tiger upgrade

Airbus Helicopters verwacht een contract van 4 miljard euro voor de Tiger upgrade

In de komende weken verwacht Airbus Helicopters een bestelling van maar liefst €4 miljard voor het moderniseringsprogramma Mk 3 van de Franse en Spaanse Airbus Tiger aanvalshelikopters. 

Het moderniseringsprogramma behelst 67 Tiger aanvalshelikopters versie HAD van het Franse leger en 18 Tigers versie HAD/E van het Spaanse leger. Het megacontract met OCCAR (Joint Organization for Armament Cooperation) betekent voor Airbus Helicopters minstens €4 miljard omzet en wordt voor €2,8 miljard door Frankrijk en voor €1,2 miljard door Spanje betaald. De gemiddelde kost voor deze upgrade bedraagt daarmee €47 miljoen per helikopter, zowat het dubbele van de prijs waarvoor ze in 1999 werden besteld. 

Volgens bronnen bij het Spaanse leger zullen de gemoderniseerde Tiger Mk 3 aanvalshelikopters geleverd worden in de periode 2030 tot 2034. De werkzaamheden zullen uitgevoerd worden in de Airbus Helicopters fabriek in het Spaanse Albacete. 

Het Mark III upgrade programma omvat verbeteringen of vernieuwing van:

  • het elektro-optische systeem,
  • het op de helm gemonteerde zichtsysteem,
  • de radio's,
  • de datalinks voor bemande-onbemande teaming.
  • de bewapening krijgt een volledige make-over
  • een nieuw navigatiesysteem gebaseerd op het Galileo Global Positioning System
  • de avionics met een nieuw tactisch gegevensbeheersysteem
  • en een aantal andere aanpassingen.

Wat gaan de andere Airbus Tiger helikopter gebruikers doen?

  • Australië was tijden geleden vragende partij voor een Tiger Mk3 moderniseringsprogramma maar heeft na veel problemen met het toestel, een zeer lage beschikbaarheid en torenhoge onderhoudskosten besloten haar 22 Tigers vervroegd uit dienst te nemen. Op een bepaald moment weigerden de Australische gevechtspiloten zelfs met de Tigers te vliegen. Intussen heeft Australië reeds een bestelling geplaatst voor Amerikaanse Apaches aanvalshelikopters van Boeing.
  • Ook Duitsland is niet echt gelukkig met de Tiger aanvalshelikopters. In een audit stelde het leger in 2018 vast dat slechts 11,6 van haar 53 Tigers operationeel waren. In een audit in 2020 waren slechts 8 van de 53 Tigers operationeel beschikbaar. Ook Duitsland heeft een informatieaanvraag uitgestuurd naar de Amerikaanse Defensie over de Apache helikopters. Duitsland heeft haar beslissing over een eventuele upgrade van haar Tigers uitgesteld tot eind 2022.

Conclusie

In de Franse social media is deze peperdure upgrade ook onderwerp van discussie. De Tiger is ook in Frankrijk weinig operationeel inzetbaar en krijgt er de bijnaam 'Papieren Tiger'. Blijkbaar is een 10% operationele beschikbaarheid de standaard voor de Franse Tiger. Er is duidelijk de vrees dat de zware investering weinig zal bijbrengen aan de beschikbaarheid en het toestel nog complexer zal maken. 

Het Tiger-programma is tot op heden zeker geen succes geweest en het is onduidelijk dat deze Mk3 modernisering de problemen zal oplossen. Maar blijkbaar zijn de Franse en Spaanse defensiespecialisten een andere mening toegedaan! Australië heeft zijn conclusie intussen al getrokken. En wat Duitsland zal doen is afwachten tot eind 2022.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *